AĞRI Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesinde, Doğubayazıt’a gidecek kişilerin halı– kilim satan mekanlara uğraması, burada ikram edilen demli kaçak çaylardan içmesi tavsiye ediliyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bir çok yöntemle mücadele etmeye çalıştığı kaçak çayın devletin bir kurumu tarafından vatandaşlara tavsiye edilmesi dikkat çekti. Ağrı Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesinde, 'Turizm aktiviteleri' ana başlığı altındaki 'Ne alınır' bölümünde, kente gelecek turistlerin mutlaka Doğubayazıt’taki halı – kilim satıcılarına da uğraması gerektiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
"Doğubayazıt’taki halı- kilim satan mekanlara mutlaka uğramalısınız. Yöreye özgü motifleri seyrederek satıcılarla keyifli sohbetler eder, ikram edilen demli kaçak çaylarından içmelisiniz. Bu fikrinizi değiştirebilir."
BAKAN YAZICI 'CANINI YAKARIM' DEMİŞTİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı daha önce yaptığı açıklamalarda, kaçak çayla mücadeleye çok önem verdiğini belirterek, "Yakaladığım an kim olursa olsun canını yakarım" ifadesini kullanmış ve kaçak çayla mücadele için aldıkları önlemleri şöyle sıralamıştı:
"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personelinin çay kaçakçılığı ile mücadelede bilgi seviyesinin ve farkındalığın arttırılması amacı ile Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünce belirli dönemlerde eğitim faaliyetleri düzenlenmektedir. Çay kaçakçılığı ile mücadelede faydalanılmak üzere 2010 yılında çay kokusuna duyarlı 14 çay dedektör köpeği kullanılmaya başlandı. Çay dedektör köpeklerinden çok kısa sürede yüksek verim aldık, sayılarını arttırıyoruz. Bunların dışında yasadışı çay kaçakçılığı ile mücadele için birçok teknik imkan gümrük kapılarımızda kullanılmaktadır."
Kuru çay üretimi yılda 250 bin ton olan Türkiye’ye yılda yaklaşık 50– 60 bin ton  civarında kaçak çay girdiği tahmin ediliyor. Rize Ticaret Borsası verilerine göre her yıl yaklaşık 15 bin ton kaçak kuru çay da ele geçiriliyor.