CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyeleri Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile CHP İzmir Milletvekili Anayasa Uzlaşm0a0 Komisyonu Üyesi Rıza Türmen, Ergenekon ve Balyoz Davası'ndan tutuklu bulunan askerlerle görüşmek üzere Silivri Cezaevi'ne geldi. Cezaevine girmeden önce milletvekilleri duruşma salonu önünde açıklama yaptı. TÜRMEN: BALBAY ANCAK TAHLİYE EDİLEREK BU MAĞDURİYETLER KALDIRILABİLİR
Anayasa Mahkemesi'nin kararı ve CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın avukatlarının tahliye talebine ilişkin sorular üzerine Rıza Türmen, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi verdiği kararda iki tane mağduriyet tespit etmiştir. Birinci mağduriyet tutukluluk süresinin uzun olması nedeniyle, ikinci mağduriyet milletvekilliği görevini yapamaması nedeniyle. Şimdi bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunu yapacak olan birinci derecede burada davayı gören birinci derece mahkemesidir. Bu mağduriyetlerin kaldırılması mümkündür. Nasıl kaldırılacaktır bu mağduriyetler? Tahliye edilerek kaldırılabilir ancak. Mustafa Balbay ancak tahliye edilerek bu mağduriyetler kaldırılabilir. Bu mağduriyetler kaldırılmadığı takdirde o zaman bu yeniden İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülebilir. Şunu söylemek mümkün değildir. 'Efendim birinci derece mahkeme karar verdikten sonra artık tutukluluk sona ermiştir. Hükümlülük başlamıştır.' Bir kere birinci derece mahkemesi hala kararın gerekçesini yazmamıştır. Yani davadan elini çekmiş değildir bir kere. İkincisi de burada ikinci mağduriyet yani milletvekilliği yapamamasından doğan mağduriyetin hükümlü tutuklulukla ilgisi yoktur. Yani ortada mağduriyetler tespit edilmişken, o mağduriyetlerin devamına izin vermek ayrı bir insan hakları ihlalidir. Onun için bunların giderilmesi gerekir." "ANAYASA MAHKEMESİ İHLALLER VARDIR DEMİŞTİR"
Bir gazetecinin, "Kesin bir tahliye kararı bekliyor musunuz?" sorusu üzerine Türmen, "Tabii ki. Yani hukuk bunu gerektirir. Anayasa Mahkemesi bunları tespit etmiştir. 'İhlaller vardır' demiştir. Siz ne diyeceksiniz? 'İhlaller devam etsin' mi diyeceksiniz. Hukuken buna imkan yoktur" diye cevap verdi.
"Hükümlü-tutuklu kavramını biraz açıklar mısınız?" sorusu üzerine Türmen, şöyle konuştu: "Tutukluluk hüküm verilene kadar geçen süredir. Hüküm kesinleştikten sonra tutukluluk biter, hükümlülük başlar. Yani karar verildikten sonra. Yanlız burada mesele şuradan çıkmaktadır. Acaba Yargıtay kararını verdikten sonra mı bitmektedir tutukluluk, hükümlülük başlamaktadır, yoksa birinci derece mahkemesi kararını verdikten sonra mı tutukluluk sona ermekte hükümlülük başlamaktadır. Bu o kadar da önemli bir şey değil. Çünkü birinci derece mahkemesi daha kararın gerekçesini yazmamıştır. Yani birinci derece mahkemesi davadan elini çekmiş değildir. O yüzden Mustafa Balbay'ın tutukluluğu devam etmektedir. Hangisini kabul ederseniz edin. Tutukluluk devam etmekte. Kaldı ki ikinci mağduriyet milletvekilliği yapamamasından doğan mağduriyet bunla ilgisi yoktur. Ancak o da tahliye edilerek bu mağduriyet kaldırılabilir. Yani neresinden tutsanız tahliye kararının verilmesi gerekir. Ama dediğim gibi bu ihlaller tespit edildikten sonra Anayasa Mahkemesi tarafından bu ihlalin devamına izin verirseniz bu ayrı bir ihlal sayılır tabi" diye konuştu. Bir gazetecinin "Mahkemenin gerekçeli kararı beklediği söyleniyor, böyle bir şey olabilir mi acaba? " sözleri üzerine Türmen, "Gerekçeli kararı beklemeden tahliye etmesi lazım. Ondan sonra beklesin. Yani tutuksuz olarak beklesin gerekçeli kararı" dedi.  "15-20 KİŞİYLE GÖRÜŞECEĞİZ"
Veli Ağbaba da Silivri Cezaevi'nde Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu 15-20 kişiyle görüşeceklerini söyleyerek, "Daha sonra Hasdal ve Hadımköy'e geçeceğiz. Oradaki askerlerle görüşeceğiz. Bununla ilgili rapor yazacağız" dedi. "BALBAY'IN BUGÜN DERHAL TAHLİYE EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ"
Ağbaba, "Biz Mustafa Balbay'ı CHP cezaevi komisyonu olarak ziyaret ettik. Balbay, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen beşinci gün hala cezaevinde. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı tanınmayacaksa hangi karar tanınacak? Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kapıyı kırıp Balbay'ı çıkarmasını mı bekliyor? Bu konuda eğer Türkiye'de bir hukuk varsa, hala hukuktan bir parça bir şey varsa Balbay'ın bugün derhal tahliye edilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu. "MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ LAZIM"
Mustafa Balbay'ın şimdiye kadar tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, "Yani mağduriyetinin artık çifte kavrulmuş leblebi misali olmuş oluyor yani. Mağduriyet gerçekten 5 gün ciddi bir şekilde insanların mağduriyeti devam ediyor. Bunların giderilmesi lazım . Özellikle milletvekili açısından da baktığımızda çok önemli" diye konuştu.
CHP'li vekiller açıklamanın ardından Silivri Cezaevi'ne giriş yaptı.