MANİSA Muradiye Orman Fidanlığı, 2013 yılında toplam 10 milyon fidan üretti. Yurt dışından tanesi yaklaşık bin liraya kalın çaplı ve boylu fidan ithal edildiğini bildiren Fidanlık Müdürü Nedim Bozkurt, üretime katkı sağlayarak fidan ithalatının önüne geçeceklerini belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı çeşitliliği bakımından Türkiye’de ilk sırada yer alan Manisa Muradiye Orman Fidanlığı, 2013 yılında 10 milyon fidan üretti. Muradiye Orman Fidanlığı Müdürü Nedim Bozkurt, “Fidanlığımız 1009 dönüm arazi üzerine kuruldu. Bünyemizde 300 çeşit fidan var. Hem bakanlığımıza bağlı fidanlıklar, hem de özel kurulmuş fidanlıklar bakımından Türkiye’de tekiz. Toplam 80 personelimizle hem Türkiye’ye hem de yurt dışına fidan üretimi yapıyoruz” diye konuştu.
HEM YURTİÇİ HEM YURTDIŞI
Bozkurt, Türkiye’deki belediyelere ve yurtdışında bazı ülkelere fidan gönderdiklerini belirterek, 2004 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yaklaşık 9 milyon fidan sattıklarını dile getirdi. İstanbul, İzmir, Konya, Adana, Malatya, Diyarbakır, Mardin gibi illere de fidan gönderdiklerini belirten Bozkurt, “2009 yılında Ürdün Krallığı’nın tüm saraylarına dikilen fidanları biz gönderdik. Bu yıl Türkmenistan’a ise 12 bin fidan gönderdik. Yıllık fidan satışından 3 milyon lira gelir elde edildi” dedi.
2 YIL SONRA İTHALATA GEREK KALMAYACAK
Muradiye Orman Fidanlığı Müdürü Bozkurt, Türkiye’nin yurt dışından kalın çaplı, boylu fidan ithal ettiğini söyleyerek fidanların maliyetine dikkat çekti. Bozkurt, iki yıldır kendi bünyelerinde her çeşitten kalın çaplı ve boylu fidan üretimine başladıklarını belirterek, “Yurtdışından getirtilen kalın çaplı ve boylu fidanların tanesi 500 lira ile 1000 lira arasında değişiyor. Bunun önüne geçebilmek daha verimli, kaliteli, ucuz kalın çaplı ve boylu fidanlar üretmek için iki yıl önce çalışmalara başladık. Üretimimiz henüz yeterli düzeyde değil. Bizde üretilen kalın çaplı ve boylu fidanların tane fiyatı 80 ile 100 lira arasında değişiyor. Ancak 2 yıl sonra artık Türkiye yurt dışından bu fidanları ithal etmeyecek” diye konuştu.
10 BİN PAKET BİTKİ ÇAYI
Muradiye Orman Fidanlığı’nın çeşitli türlerde fidan üretiminin yanı sıra mesir macunu çayına alternatif olarak 12 çeşit bitkinin bulunduğu bitki çayı ürettiklerini söyleyen Bozkurt, “Yılda 10 bin paket bitki çayı üretiyoruz. Ürettiğimiz bu çaydan bir tane bile kalmıyor. Bu çayımız kendi bünyemizde yetiştirdiğimiz 12 çeşit bitkiden üretiliyor. Birçok kamu kurum ve kuruluşunun yanı sıra, TBMM’ye ve Cumhurbaşkanlığı’na bu çayı gönderiyoruz. Çayımız özellikle soğuk algınlığına iyi geldiği gibi sindirim sistemini rahatlatıyor” dedi.