Ümit KOZAN / ANKARA, () - AFGANİSTAN'ın Nangerhar vilayetindeki intihar saldırısında hayatını kaybeden 56 yaşındaki Fuat Taş'ın cenazesi, Ankara Karşıyaka mezarlığında defnedildi.

Karşıyaka Ahmet Efendi Camisi'nde cuma namazının ardından kılınan cenaze namazına Taş'ın eşi Fatma Taş, çocukları Muhammet, Furkan ve Mahmut Sami Taş, Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral İlhan Talu ile yakınları katıldı. Büyükelçi Jayhoon ve Korgeneral Talu, aileye başsağlığı dileyerek cenaze namazına katıldılar.

Fuat Taş'ın Türk bayrağına sarılı tabutunun başında eşinin vefatına ilişkin açıklama yapan Fatma Taş, 20 yıldır yurt dışında çalışan eşinin son 5 yıldır Afganistan'da bulunduğunu belirterek, “Buradaki proje 2 ay sonra bitiyordu ve evine dönecektiö dedi. Taş, şunları söyledi: "Verilen raporda Taliban gözüküyor. Hükümet düşmanları diyor. Bir sürü şeyler var. İçte de bir mücadele vardı. İş yerlerinde de mücadeleleri vardı. Sadece bugün bu şeyle karşı karşıya değildi. Daha önce de tehditler aldı, silah çekildi, odası kuşatıldı. Koruması öldürüldü. Bunları yaşadık. Ben, şimdiye kadar öldürülmediğine hayret ediyordum. Yaşayacak ömrü var diye düşündüm. İşin bitmesi gerekiyor ama işin bitmesini istemeyen insanlar var, maaş alamayacakları için özellikle güvenlik falan. Böyle şeyler vardı.  İnşaat sektörünün çalmaya çok müsait. Eşim buna asla izin vermedi. Bu, çoğu insanın işine gelmiyordu."

Fuat Taş'ın oğlu Mahmut Sami Taş ise, Afganistan'da iş hacminin büyük olduğunu, herkesin pay almaya çalıştığına dikkati çekerek, "Babam da dürüst bir adam. Muhtemelen onlara göre bazılarının orada ekmeğini kesmiş oldu. Daha önce koruması vuruldu, ofisinde başına silah çektiler, şantiyeyi taradılar, işçileri taradılar, en sonunda öldürdüler. Benim düşüncem taliban yapmadı, daha çok cinayet bence" dedi.

Babasının tehdit aldığı olayları gülerek anlattığını ve korkmadığını belirten Taş, Dışişleri Bakanlığının oradaki yetkisi sınırlı. Sonuçta Afgan yetkililer araştırabilir ama Afganistan'da fiili bir devlet olmadığı için faili meçhul olarak gidecek, kesin" diye konuştu.

() (ÜK) (FOTOĞRAFLI)