KARS'ta AFAD ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin (UMKE) ormanlık alanda yaptığı deprem tatbikatı gerçeği aratmadı. Kars, Erzurum, Bayburt, Iğdır ve Ardahan'dan 50 gönüllünün katıldığı tatbikatta enkaz altında kalan 4 yaralının kurtarılması canlandırıldı. Kamp şeklinde geçen tatbikat ve eğitim çalışmaları 3 gün sürdü.
Kent ormanında arama kurtarma ve yaralılara müdahale eğitimi alan ekip, kampın son gününde tatbikat yaptı. Senaryo gereği, ormanlık alandaki bir bina çöktü. Kısa sürede bölgeye AFAD ekipleri sevk edildi. Özel cihazlarla yaşayanları tespit etmeye çalışan ekipler kesici ve delici malzemelerle enkazdaki demir ve tahtaları keserek, yaralılara ulaştı. Bölgeye gönderilen UMKE ekipleri de söz konusu alanda sahra hastanesi ve hayatını kaybedenler için de çadır kurdu.
AFAD ekipleri ayrıca ormanlık alanda uçuruma yuvaralanan bir yaralının da nasıl kurtarılacağını sergiledi. Ekipler, yaklaşık 80 metre dik yamaçta mahsur kalan yaralının yanına halatlarla indi. Daha sonra kontrollü bir şekilde yukarı çıkarılan yaralı UMKE ekiplerine teslim edildi.

BA(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)