BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), IŞİD'ın Musul'u ele geçirmesi ve bazı kentlere saldırılarını sürdürmesi üzerine Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'na çadırlar kurup, Mobil Koordinasyon Merkezi kurdu.
AFAD'ın Habur Sınır Kapısı'nda kurduğu Mobil Koordinasyon Merkezi'nde 4 depo çadır ile ful donanımlı yardım TIR’ı, 6 personeli ile 7-24 görev yapıyor. Personelin 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda çalışma yapmalarını sağlayan klimasından internet, tv, duş yeri ile tüm teknik donanımıylae hizmet veren mobil TIR, yardımların koordineli şekilde Irak’a sevk edilmesini sağlıyor. 4 adet depo çadır, gelen yardımların gerek görülmesi halinde istenilen şartlarda sağlanmasına olanak veriyor.
AFAD Irak insani yardım koordinasyon yetkilisi Adnan Çam, ülkede toplanan insani yardım malzemelerinin Irak’a sevk edilmesi amacıyla Habur’da koordinasyon merkezi oluşturduklarını söyledi. Çam, "AFAD olarak Irak’ta meydana gelen iç karışıklık nedeniyle yerlerinden edilmiş insanlara ülkemiz tarafından ulaştırılacak yardımların koordine etmek üzere bölgede bir sistem kurduk. Koordinasyon TIR’ımız var. 4 tane depo çadır kurduk. Burada Irak içerisinde ihtiyaç duyan insanlara gönderilecek yardımları koordine ediyoruz. İlk planımız direk bu noktadan gümrüklerden geçiş kolaylığı sağlayarak ihtiyaç duyulan malzemeleri ulaştırmaktır. Ancak meydana gelen aksaklıkları da önlemek adına burada 4 tane çadır depo kurduk. Herhangi bir aksaklık durumunda insani yardım malzemelerini bu depolarda bir süre belki bir hafta maksimum olmak üzere saklayıp daha sonra ihtiyaç olan bölgelere göndermeyi planlıyoruz. Bu amaçla Başbakanlık AFAD tarafında burada görevlendirilen personel var. Şırnak Valiliği İl Afet ve Acil Durum personeli burada bu faaliyetleri koordine ediyor. Ülkemiz tarafından gönderilecek bütün yardımlar Habur’da, sıfır noktasında Irak’ın içerisinde ihtiyaç olan bölgelere ulaştırılacak" dedi.

FOTOĞRAFLI