ANKARA, () - BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) saat 18.00 itibariyle, Manisa Soma Maden Ocağı'nda Trafo patlaması sonrası yürütülen arama kurtarma çalışmalara ilişkin basın açıklaması yaptı. Arama kurtarma çalışmalarının kesintisiz devam ettiğini belirten AFAD, '234 araç ve 1289 personel ile arama kurtarma ve psikososyal destek çalışmaları kesintisiz sürdürülmektedir' dedi. Çevre illerden çalışmalara destek verildiğini belirten AFAD çalışmalara ilişkin şu bilgilere yer verdi: 'Manisa Soma'da bulunan bir maden ocağında meydana gelen trafo patlaması ve yangın sonrası işçilerin mahsur kaldığı bilgisi alınmış ve olaya müdahale edilmişti. Çalışmaların daha hızlı ilerleyebilmesi için arama kurtarma personeli sayısı 596'ya; psikososyal destek personeli ve tıbbi personelin toplam sayısı 599'dan 693'e çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları kapsamında AFAD koordinasyonunda Genelkurmay Başkanlığı'ndan temin edilen askeri uçak ile gönderilen Zonguldak Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na bağlı 16 kişilik uzman arama kurtarma ekibi ve 300 kilo ekipmanı başta olmak üzere, Manisa, Uşak, İzmir, Balıkesir, Denizli, Afyon ve Sakarya İl AFAD Müdürlüklerimizden, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Manisa, İzmir, Uşak ve Balıkesir 112 Acil ve UMKE'den, Zonguldak Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu TKİ Tavşanlı Kömür İşletmeleri ve Kütahya Çayıralan ve Tunçbilek Kömür İşletmeleri'nden ve çeşitli STK'lardan toplam 596 personelin yanı sıra; Söz konusu çalışmalara destek vermek amacıyla AFAD'tan, Türk Kızılayı’ndan, Genelkurmay Başkanlığı'ndan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan, İstanbul, Balıkesir, Denizli, İzmir, Manisa, Uşak ve Kütahya Belediyelerinden ve Ankara ile İstanbul Adli Tıp Kurumları ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 693 personel olay yerine gönderilmiştir.'
234 ARAÇ VE 1289 PERSONEL İLE ARAMA KURTARMA SÜRDÜRÜLMEKTEDİR
AFAD, 234 araç ve 1289 personel ile arama kurtarma ve psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz sürdürüldüğünü belirterek, 'Söz konusu çalışmalara katılan 52 kara ambulansı ile birlikte ambulans helikopteri, uçak, mobil koordinasyon TIR'ı vb. arama kurtarma araçları ile birlikte toplamda 234 araç ve 1289 personel ile arama kurtarma ve psikososyal destek çalışmaları kesintisiz sürdürülmektedir.
Öte yandan bölgedeki çalışmalara lojistik destek sağlamak amacıyla Sakarya Valiliği'nden 2 duş-wc ve yatakhane TIR'ı, Afyon ve İzmir İl AFAD Müdürlüklerimizden 3 genel maksat çadırı, 1 adet 21 yataklı kamyon ve 6 kişilik mobil tuvalet, Türk Kızılay’ı 17 genel maksat çadırı, 400 battaniye, 4 jeneratör, 2 kompresör, 1 aydınlatma seti, 1 mobil mutfak, 250 çizme ve yelek, 2 bin 750 kumanya ve 44 bin 870 gıda malzemesi bölgeye ulaştırılmıştır. Et ve Balık Kurumu ve çeşitli özel firmalar da çalışmalara 5 soğuk hava TIR'ı ile destek vermektedir. Ayrıca ülkemizde faaliyet gösteren GSM operatörleri sahada kesintisiz iletişim sağlanması amacıyla ekipleriyle birlikte 16 mobil baz istasyonu kurmuştur. Gelişmeler Başbakanlık AFAD tarafından 7 gün 24 saat takip edilmektedir' bilgisine yer verildi.

HT(RT)