ADIYAMAN Üniversitesi tarafından yapılan 'İstatistiksel Deprem Risk Analizi' projesiyle kentin deprem riski belirlendi. Proje Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu, Adıyaman'da 12.5 yıl içerisinde büyüklüğü 5'ten büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 90'dan fazla olduğunu söyledi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hazırlanan 'Adıyaman Deprem Risk Analizi' toplantısı Üniversite Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya; Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Koyuncu ve akademisyenler katıldı.
Toplantının açılışında Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan ve Proje Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu, bilgilendirme sunumları yaptı.
Yrd. Doç. Dr. İnan, sunumunda deprem, depremin oluş mekanizması, parametreleri ve çeşitleriyle ilgili katılımcılara genel bilgiler verdi. Türkiye’nin deprem tehlikesi yüksek bir ülke olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. İnan, şunları söyledi:
"Bu projenin sonuçlarından biri olarak da Adıyaman ilinde bir deprem eğitim semineri düzenlemeyi düşünüyoruz. Ayrıca öneri olarak da Adıyaman’ın deprem risk haritasının hazırlanarak bunun duyuru olarak halka sunulması için bir çalışma yapılmasını önereceğiz. Bunlar yapıldığı zaman imara yeni açılacak yerlerde deprem riski ayrıntılı olarak saptandığı için yapılacak binaların depreme daha dayanıklı olması bağlamında gerekli önlemler alınmış olacaktır. Uzmanların deprem konusunda her zaman söyledikleri bir şey vardır; Deprem öldürmez, bina öldürür. O yüzden biz zemin hakkında detaylı bilgileri verirsek, yapılan binalar da sağlam olursa en az can ve mal kaybıyla depremden kurtulmuş oluruz."
Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu ise deprem kuşakları, Doğu Anadolu Fay Sistemi üzerinde meydana gelmiş önemli depremleri, Adıyaman Fay Zonu, Bozova Fay Hattı, araştırmada kullanılan yöntemler hakkında bilgiler vererek, araştırma sonucunda elde edilen bulguları katılımcılarla paylaştı.
Yrd. Doç. Dr. Zorlu, Adıyaman’da 12.5 yıl içerisinde büyüklüğü 5’ten büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 90’dan fazla olduğunu vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Zorlu, "Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde, 1900 tarihinden günümüze kadar, Adıyaman ili merkez olmak üzere, 125 kilometre yarıçapında bir daire alanı içerisinde meydana gelmiş depremlerin istatistiki çalışmaları sonucunda Adıyaman ilinde belirli büyüklükteki depremlerin ne kadar zaman aralığında tekrarlanabileceği hakkında bazı veriler elde ettik. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda genel olarak söyle bir sonuca ulaştığımızı söyleyebiliriz; Adıyaman İlinin Depremsel Risk Analizi aletsel büyüklüğü 3 ve üzeri, 4 ve üzeri, 5 ve üzeri depremler için ayrı ayrı yapılmış ve şu sonuçlar elde dilmiştir. 1900-2013 yılları arasında meydana gelmiş ve aletsel büyüklüğü 3 ve üzerinde olan depremler modellenerek, ardışık deprem oluş zamanları belirlenmiştir. Bu modellere göre, 200 gün içerisinde aletsel büyüklüğü 3’den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 98'den fazladır. Yine 200 gün içerisinde aletsel büyüklüğü 4’den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 73'den fazla iken 4 bin 500 gün içerisinde aletsel büyüklüğü 5’den büyük bir depremin olma olasılığı ise %90 ‘dan fazladır." dedi.