Hakan ÇELİKBAŞ- Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN’da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şubesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılanlar kollarına siyah kurdele, başlarına baret takarak Soma’daki maden faciasında ölen 301 madenciyi de andı.
Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ADD üyeleri Samsun’daki Atatürk Anıtı’nın önünde biraraya geldi. Burada sivil toplum kuruluşları tarafından anıta çelenk konuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.
Ayrıca Sinop'un Gerze İlçesi'nde yaşayan 68 yaşındaki Mustafa Kıray ve 51 yaşındaki Eftal Necati Kuruoğlu da yürüyerek 2 günde Samsun'a ulaştı. Sırt çantalarıyla törene katılan Kıray ve Kuruoğlu, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için Samsun'a geldiklerini söyledi.
Yaklaşık 2 bin 500 kişilik grup daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a gelişinde ilk adımı attığı yer olan Tütün İskelesi’nin önünde toplandı. Kurtuluş yolunda sıralanan gruplar sloganlar atarak Cumhuriyet Caddesi, Lise caddesi, 100’üncü Yıl Bulvarı'nda yürüdü. Katılımcılar Türk bayrakları ve Soma ile ilgili dövizler taşıdı. Bazıları kafalarında baret takıp kollarında siyah kurdelelerle yürüyüşte yer aldı. ADD üyeleri son olarak Anneler Parkı’nda yürüyüşü noktaladı. Burada ADD Samsun Şube Başkanı Birol Yelekin, elindeki kağıttan Atatürk’ün Gençliğe hitabesini okudu. Katılımcılar da hitabeyi tekrarladı. Ardından ADD üyesi bir genç tarafından Gençliğin Ata’ya cevabı okundu.
Programa katılan ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan burada bir konuşma yaptı. Çölaşan, programın başında yürüyüşe katılıp anneler parkındaki programa katılmadan alandan ayrılanlara tepki gösterdi. Alandan ayrılanlara sitem ettiğini söyleyen Çölaşan, "Bir şeyi karar verip sonuna kadar yaparsak başarılı oluruz. Mücadeleyi yarıda bırakmak Atatürkçülüğe uyar mı? O zaman gidenlere sesleniyorum. Nereye kadar yanımızdasınız” dedi.
Herkesin Atatürk’ü sevdiğini söyleyen Çölaşan, "Biz çok uzun süre bu darbeci zihniyetle Atatürk devrimlerinin ulusalcılığın ne olduğu unutturuldu bize. Anlatmalıyız. Görevimiz çok fazla. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler var. Her gün Cumhurbaşkanlığı diyoruz ve İstiklal Marşı’nı söylüyoruz, bağımsızlık diyoruz. Utanmalıyız. Bize değil bizimle beraber olmayanlara söylüyorum. İstiklal Marşı’nı istiklal gibi okumak değil, onun bugün tam bağımsızlık olduğunu anlamak önemlidir" diye konuştu. Tansel Çölaşan’ın konuşmasının ardından program sona erdi.

HÇ,YK(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)