Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da gazeteciler, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenleri anıp sorumluları kınadı.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin (ÇGC) çağrısıyla, merkez Seyhan İlçesi'ndeki Atatürk Anıtı önünde toplanan yaklaşık 100 gazeteciye, Türk-İş'e bağlı sendikaların temsilcileri de destek verdi. Yakalarına siyah kurdele takıp yaşamını yitiren madenciler anısına saygı duruşunda bulunan grup adına konuşan ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, "Madencinin yazgısı, ölüm olmamalıdır. Fıtratında ölüm olduğu söylenen madencilik sektörünün, gelişmiş ülkelerde modern şartlarda yapıldığı ve yaşanan iş kazalarında ne kadar az can kaybı meydana geldiği bilinen bir gerçektir" dedi.
'SORUMLULAR HESAP VERMELİ'
Ölümlerin, çalışma koşulları, iş güvenliği, sendikasızlaştırma, taşeronlaşma ve alınması gereken önlemlerin yetersiz kalması nedeniyle yaşandığını söyleyen Esendemir, şunları kaydetti:
"Yerin metrelerce altında alın terini kömürün siyahına karıştıran, yeraltı dehlizlerinin soğukluğu, karanlığın ürpertisinde, çok zor şartlarda ekmek parası kazanan maden işçisinin emeğinin hakkını alabilmesi, özlük haklarına kavuşması, en ağır işçiliğin yaşandığı bu sektördeki hak kayıplarının önüne geçilmesi, taşeron sisteminin kaldırılması gerekmektedir. Basın mensupları olarak, büyük bir endişe ve kaygı duymaktayız. Üzüntümüz sonsuzdur. Bu ölümlerin son olması için, öncelikle sorumluların adalet önünde hesap vermesi sağlanmalıdır. Bu arada; maden ocaklarının iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından çalışılabilir duruma getirilmesi, sendikasızlaştırmaya ve taşeronlaşmaya son verilmesi, çalışma yasalarında hukuki düzenlemelerin bir an önce yapılarak, hayata geçirilmesini diliyoruz. İhmal ve denetimlerin yetersizliği nedeniyle işverenin insafına terk edilmiş olan maden işçisinin yaşadığı bu acı olayı ve sorumluları kınıyoruz. Yaşanan çağın tanığı olan basın mensupları olarak, daha az maliyet ve daha fazla kar hesabı yapanları kınıyor, hayatlarını kaybeden kardeşlerimizi anıyoruz."
Hatay'da da, Antakya Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, Atatürk Anıtı önünde toplanıp ölen madencileri andı.

YB(BK/AK) (FOTOĞRAFLI)