ADANA İl Müftüsü Arif Gökce, ülkede son zamanlarda kullanımı sık görülen bonzai gibi yeni nesil uyuşturucularla mücadelede için nefret uyandıracak eğitici programlar, slaytlar, filmler hazırlanması gerektiğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre, yol açtığı ölümlerle kamuoyunun gündeminde yer alan bonzainin Türkiye'de kullanım yaşının 11'in altına düşmesini değerlendiren Müftü Gökce, bu konuyla ilgili kamu spotlarının bulunduğunu ancak sayılarının arttırılıp, yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Müftü Gökce, bazı televizyon yorumcularının bonzai gibi sentetik uyuşturucu maddelerin kullanımının artmasını ekonomi, şiddet ve geçimsizliğe bağladığını anlatırken, "Anadolu'da nice yoksul aileler var. Bu insanların günlük yevmiyeleri 3-5 liraya dahi gelmez. Ama yiyecek ekmekleri vardır, mutludurlar. Ellerini açıp, Allah'a şükrederler. Yani demek ki bu konunun tamamı salt yoksulluktan kaynaklanmıyor. Biz camilerde cemaatimizi uyarıyoruz. Allah'ın alkolü haram kıldığını anlatıyoruz. Diyoruz ki 'kardeşim kullanma bak aklını giderir, yarın evlenirsin, hanımını döversin. Çocuklarına eziyet edersin, gider birini öldürürsün aklın başında olmaz. Ahlaki ilmi veriyoruz. Ama daha camiinin kapısından çıkar çıkmaz, özendirici reklamlar duvarlarda yer alıyor" dedi.
'SEFERBERLİKLE AZALTABİLİRİZ'
Kolay bulunan ve yasaklanan bir şeyin merak uyandıracağına dikkat çeken Müftü Gökce, şöyle konuştu:
"Bu işin arkasında bir sektör var. Milletin evladına kıymakta tereddüt etmeyen anlayışlar var. Bu anlayışları topyekun ortadan kaldırmak mümkün değil. Ama azaltmak için topyekun bir seferberlik lazım. Bu konuda özellikle okulların rolü çok büyük. Çünkü okullar çocukları artık 4 yaşından itibaren alıyor. Dolayısıyla buralarda çok ciddi şeyler yapılabilir. Bunlar nedir eğitici programlar, slaytlar, filmler hazırlanmalı. Yani bunlara özendiren değil, bunların kötülüğünü ortaya koyan gördüğünde nefreti ortaya çıkarabilecek hazırlıklar yapılmalı. Derslerin ilk veya son 10 dakikası bu tür maddelerle ilgili çocukları bilgilendirmeye ayrılabilir."
'EKMEK BULUNMAYAN YERDE ALKOL VAR'
Bu tür uyuşturucu madde satıcılarının okulların önünde çete oluşturduğunu duyduklarını anlatan Müftü Gökce, şöyle dedi:
"Bu tür çetelere biri öte git dese, tehdit ediliyor. Çoluğunu, çocuğunu yakarız, yıkarız diyorlar. Bu kadar peynir ekmek gibi satılan bir yerde elbette senin gencini, çocuğunu, büyüğünü, küçüğünü zehirlenecek. Dolayısıyla devletimizin bonzai konusunda tedbir alması gerekiyor. Camide imam bangır bangır kötülüğünden bahsetse de 8-12 yaş arasındaki erkeklik hormonlarının geliştiği dönemde içki seansları özenti içerisinde gösterilirse, her adım başı büfede, markette alkol ve sigara peynir ekmek gibi satılırsa sonuç kaçınılmaz olur. Bu ancak şuna benzer. Ortaya çocuğun dikkatini çeken değişik oyuncaklar, yiyecekler koyuyorsun. Yanına da albenisi olan fare zehiri koyuyorsun. Bebeğin en büyük özelliği nedir bulduğunu ağzına atmak. Fare zehrini ağzına attığında oturup biz bu çocuk neden zehirlendi demeye hakkımız var mı? Sokağın marketinde, dükkanda, bakkalda daha başka yerlerde markette ekmek bulamıyorsunuz ama alkolü rahatlıkla bulabiliyorsunuz."


FOTOĞRAFLI