Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, vatandaşın daha güvenilir gıda tüketebilmesi için 2013'te 79 denetçi ile 24 bin 439 denetim gerçekleştirdiklerini söyledi. Aygül, denetçi başına düşen denetim sayısı yönünden Adana'nın 309 denetimle Türkiye'de ilk sırada yer aldığını anlattı.
Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yürüttüğü, 'Arıcılar ve Göçerleri Aydınlatma Projesi' kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Müdür Hamit Aygül, güvenli gıda üretimi ve tüketimini tam olarak sağlamak için 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun çıkarıldığını belirtti. Tarım alanlarının etkin kullanımını gerçekleştirerek toplumun ihtiyacı olan tarımsal ve hayvansal gıdayı yeterli ve güvenli biçimde üretmenin önemli olduğunu aktaran Aygül, "Bu ürünlerin işlenmesi ve tüketiciye sunulması da en az üretim kadar önemli. Bunun için çalışıyoruz" dedi.
'ARA VERMİYORUZ'
Gıda üretim ve tüketimiyle ilgili denetimlerde işletmelere hijyen ve yasal zorunluluklardan da söz edildiğini vurgulayan Aygül, şunları kaydetti:
"Gıda denetimleri açısından önemli bir ilerleme sağladık. 2011'de 7 bin 154 olan gıda denetim sayısını 2012'de 22 bin 308'e çıkarmıştık. 2013'te ise alanında uzman 79 denetçi ile 24 bin 439 denetim gerçekleştirdik. Denetçi başına düşen denetim sayısı yönünden 309 denetimle Türkiye'de ilk sırada yer alıyoruz. Ayrıca Alo 174 Gıda Hattı'na yapılan başvuruları ve şikayetleri de en etkin şekilde değerlendiriyoruz. Gıdayla ilgili şikayet, görüş ve önerisi olanların da bu hattı aramalarını istiyoruz. Gıda numunesi ve analizleri, gıda işletmeleri denetimi, kombina denetimleri, fırın çalışanlarının hijyen eğitimi, kantin, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi işletmelerin denetimi gibi faaliyetlere ara vermeden devam ediyoruz."

YB(BK/BT) (FOTOĞRAFLI)