ADANA Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, siyasi iktidarın kadın ve gençleri koruma adı altında özgürlük alanlarını ortadan kaldırmak istediğini öne sürdü.
Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kız-erkek üniversite öğrencilerinin aynı evde yaşamasıyla ilgili görüşlerini değerlendirdi. Çıtırık, günümüzde bu tür uygulamalarla, birey-yurttaşın özel yaşamına müdahalelerde bulunulduğunu savunarak şöyle dedi:
"Kitleyi korkutarak pasifleştiren, tepeden inmeci, dayatmacı, her şeyi bilen, her şeye hakkı olan, her şeye karar veren, eleştirilemeyen, tek güç, tek belirleyici, tek lider olan tek partinin, toplum mühendisliğine soyunduğu, bireysel özgürlüklere izin verilmeyen, bireyin yaşamının tüm alanları devlet kontrolünde olan, devlete mutlak itaatin beklendiği, tüm yetkilerin merkezileştirildiği, totaliter rejimin ülkemizde hüküm sürdüğünü görmenin üzüntüsü içerisindeyiz."
Siyasi iktidarın kadın ve gençleri koruma adı altında özgürlük alanlarını ortadan kaldırmak istediğini iddia eden Çıtırık şunları söyledi:
"Siyasi iktidar 'Kimsenin yaşamına müdahale etmiyoruz' derken, özgürlük kavramının sadece kendi inancını paylaşanların özgürlüklerine indirgendiğini görmekteyiz. Acaba ülkemizde gerçekten kadınlar ve gençler korunmak istenmektedir? Ayrıca, bireyin özel alanı yasa ve yönetmeliklerle vesayet altına alınmaya çalışılmaktadır. Bunu yaşama geçirmek için mülki amirler ve kolluk kuvvetleri görevlendirilmektedir. Ortaya çıkan bu tablo, bize maalesef Mussolini İtalyası ve Nazi Almanyası'nı hatırlatmaktadır. Anayasa'nın 58'inci maddesine dayanılarak, üniversite öğrencilerinin aynı evde birlikte yaşamasının kötü alışkanlık olarak görülecek hiçbir yönü bulunmamaktadır. Kimsenin ahlak bekçiliği ve namus zabıtalığına soyunma hakkı bulunmamaktadır. Siyasi iktidar, birey-yurttaşı aşağılayan, yok sayan, dalga geçen anlayış ve uygulamalarına artık son vermelidir. Türkiye'nin dış politika, ekonomi, hukuk, eğitim ve sağlıkta ağırlaşan yüzlerce sorunu varken yurttaşları arasında yeni ayrımcılık yaratıp, yurttaşı muhbirleştiren, mülki amirleri ve kolluk kuvvetleri ile sorun çözmeye kalkan tek adam zihniyetinin, ülkemize kazandıracağı hiçbir şey kalmamıştır."