İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ömer Barış Çankaya, "Özellikle trafik kazalarında yaralıya ilk müdahalenin 112 Acil Servis ekipleri tarafından yapmasının beklenmesi gerekiyor. Bilinçsizce yapılacak müdahaleler telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir" dedi.
Samsun 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ömer Barış Çankaya, ülkenin acil sağlık hizmetlerine olan yatırımlarının her geçen gün arttığını söyledi. Personel ve araç sayılarının artmasıyla vakalara en kısa sürede ulaşma imkanı bulduklarını belirten Dr. Ömer Barış Çankaya, hasta memnuniyetinin de artığını ifade etti. 2014 yılının ilk 6 ayındaki rakamlar hakkında bilgi veren Dr. Çankaya, "İlimizde bulunan 33 istasyon, 55 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 500’e yakın personelimizle halkımıza en iyi hizmeti vermenin gayreti içerisindeyiz. 2014 yılının ilk 6 ayında 43 bin 792 vakaya müdahale edildi. Günlük ortalama vaka sayısı ise 243 civarında. Vakaya müdahale süremiz de ortalama 8.8 dakika olarak karşımıza çıktı. Yeni açılacak istasyonlarımızla birlikte bu sürenin daha aşağılara ineceğine inanıyorum" dedi.
112 Acil Servis çalışmalarına yeni bir anlayış getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Başhekim Dr. Ömer Barış Çankaya, "Bölgemizde ilk defa hizmete aldığımız koordinasyon birimi ile istasyonlarımızda meydana gelen eksiklikleri anında gidermeye çalışıyor ve organ nakillerinin koordinasyonunu bu ekip ile yürütüyoruz" dedi. 112 Komuta Kontrol Merkezi’ni arayan vatandaşların adres verme konusunda daha dikkatli olmalarını isteyen Dr. Ömer Barış Çankaya, "Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmemiz için açık adresin verilmesi, ambulans ulaşımını kolaylaştıracaktır. Ayrıca bayram tatilinin uzun oluşu ve trafikte tatil yoğunluğunun da hissedilmesi nedeniyle sürücülerimizi daha dikkatli olmaya davet ediyorum" diye konuştu.
Özellikle trafik kazalarında ilk müdahalelerin vatandaşlar tarafından yapılmaması gerektiğini belirten Dr. Ömer Barış Çankaya, şöyle devam etti:
"Trafik kazalarındaki yaralanmalarda bize daha net bilgi verilirse, yani yaralı sayısı ve genel durumları bildirilirse biz de komuta merkezi olarak arkadaşlarımızı daha bilinçli olarak olay yerine intikal ettiririz. Bu bilgiler bizim için çok önemli. Özellikle trafik kazalarında yaralıya ilk müdahalenin 112 Acil Servis ekipleri tarafından yapmasının beklenmesi gerekiyor. Bilinçsizce yapılacak müdahaleler telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle acil servis ekiplerimiz ve ilk yardım bilgisi olan vatandaşlarımız dışında kimse yaralılara müdahalede bulunmasın."

FOTOĞRAFLI