ANNE Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından düzenlenen “Türkiye’de Baba Olmak: Cinsiyet Eşitliğinde Sorumluluklar, Haklar ve Çözümler' isimli panel dizisinin ikincisi İzmir’de gerçekleştirildi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için erkekler dünyasında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen panel, yoğun ilgi gördü.
AÇEV, ilkini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliğinde İstanbul’da düzenlediği “Türkiye’de Baba Olmak: Cinsiyet Eşitliğinde Sorumluluklar, Haklar ve Çözümler' isimli panelin ikincisi İzmir’de düzenlendi. Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Şiddetin Önlenmesi Vakıf Fonu'nun finansal desteği ile AÇEV tarafından yürütülen “Şiddetsiz Aileler için Baba Eğitimleri' Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen panel, kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, iş dünyası ve meslek odalarından temsilcileri bir araya getirdi.
“ERKEKLER EĞİTİLMELİ”
Panelin açılışında konuşan AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın, Türkiye’de cinsiyet eşitliğini sağlamak için atılması gereken çok sayıda adım bulunduğunu ve en önemli unsurun erkeklerde farkındalık yaratılması olduğunu belirterek, “Türkiye, insani gelişim sıralamasında hala çok gerilerde. Biz AÇEV olarak tüm eğitim programlarımızı gözden geçirdik ve yeniledik. Aslından toplumun büyük bir kısmı ayrımcılığı istemiyor ama sorun da bir türlü çözülemiyor. Tüm bu sorunların nedeni çocukluğumuzda yaşadıklarımızdır. Çünkü çocukken yaşadıklarımız hayatımızın önemli izlenimlerini oluşturuyor. Şiddetin olmadığı ailede büyüyen çocuklar çok daha iyi gelişiyor. 1996'dan bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikilar Bakanlığı ile yaptığımız “Baba Destek Programı'mız 60 binden fazla baba ve çocuğa ulaştı. Unutmayalım ki anneler çocuğu yetiştirmekte babanın desteğine ihtiyaç duyuyor. Beraber yaşadığımız deneyimlerimiz bize çok şey öğretti. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin dönüştürülmesi için kadınların bilinçlenmesinin yeterli olmadığı, erkeklerde de zihinsel değişimin sağlanmasının gerekliliği açık bir şekilde ortadadır. Bugün cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkeklerin ve özellikle de babaların yer alabileceğini, yer alması gerektiğini konuşmak üzere toplandık” dedi.
Eşitliğin sağlanması ve kadına yönelik baskı ve şiddetin azaltılması için kadınların güçlenmesi kadar erkeklerin de mutlaka bu çabalara katılması gerektiğini dile getiren Yalçın şöyle devam etti:
“Yine biliyoruz ki erkekler özellikle baba olduklarında çok daha fazla değişime, dönüşüme açık oluyor. Bu nedenle, AÇEV erkeklere yönelik olarak uzun süreli baba eğitimleri yapıyor ve bu yolla bir düşünce ve davranış değişikliği yaratmaya çalışıyor.”
Aile ve Sosyal Politikilar Bakanlığı İl Müdürü Zafer Yıldırım ise konuşmasında, “Bakanlık olarak AÇEV'in bu değerli projesini destekliyoruz. İnsaoğlunun yaşadığı süreç içersinde farkındalık eğitimlerini mutlaka geliştirmeliyiz. Erkekleri eğitirsek, yaşanan sorunların yüzde 70'ini ortadan kaldırmış oluruz. Unutmayalım ki bi çocuğu hem anne hem de baba yetiştiriyor. Yani sadece annnenin eğitilmesi yeterli değildir. Mutlu ve bilinçli bir ailede büyüyen çocuk ileride mutlu bir birey olarak topluma da örnek olacaktır. Çocuklarımıza küçükken ne verirsek sonuç olarak onu alırız. Ailemizde demokratik bir ortam yaratmalı ve çocuklarımızı bu demokratik ortamda büyütmeliyiz. Onlarla empati kurabilmeliyiz. Eşimizle hayatı paylaşmalıyız” dedi.
ÇEŞİTLİ DENEYİMLER AKTARILDI
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kadın Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serpil Sancar, “Erkeklik Kültürü ve Babalık' başlıklı konuşma yaptı. Ardından AÇEV Baba Destek Programı grup lideri ve katılımcıları, “Baba Eğitimi’ deneyimlerini paylaştı. Moderatörlüğünü Egon Zehnder Kurucu Üyesi Murat Yeşildere’nin yaptığı “Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasında Babalık ve Erkeklik Rolleri' başlıklı oturuma ise Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Çarkoğlu, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Melek Göregenli, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü sorumlusu avukat Pelin Erda, Ege Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı Türkan Miçooğulları ve Özel Güzel Günler Polikliniği’nden Dr. Yankı Yazgan katıldı. Panelin kapanış konuşmasını ise yine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Sancar yaptı.
FOTOĞRAF