TÜRKİYE'nin önemli kuş göçü rotalarından biri olan Iğdır'ın Tuzluca İlçesi yakınındaki Aras Dağları'nda yaşayan kızıl akbabalar, yiyecek bulamayınca çöplüklere indi.
Bitki örtüsünün karla kaplı olması nedeniyle yiyecek bulmanın imkansızlaştığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayat için tehlike çanları çalıyor. Yırtıcı hayvanlar ve kuşlar, yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için yerleşim birimlerine, kent merkezlerine kadar iniyor. Iğdır'ın Tuzluca İlçesi'ndeki çöplükleri karıştıran yırtıcı hayvanlar ve kuşlar arasında Türkiye'de sayıları az olan kızıl akbabaların da bulunması dikkat çekiyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlık Müşaviri Taner Tazegün, boynu beyaz tüylerle kaplı olan kızıl akbabalara mutlaka sahip çıkılması gerektiğini söyledi Aras Dağları'nda yaşayan, boyu 1 metre dolayında olan ve kanat açıklığı 2.5- 3 metreyi bulan kızıl akbabalara yiyecek desteği yapılmasını isteyen Taner Tazegün, "Doğu'da bitki örtüsünün karla kaplı olması nedeniyle yabani hayvanlar yiyecek bulamadıkları için ilçe ve köylere inmek zorunda kalıyor. Bakanlık olarak Türkiye'nin dört bir tarafında yemleme çalışması yapıyoruz. Ama her tarafa yetişmemiz mümkün değil. Bu nedenle herkesten evinin penceresine, balkonuna, bahçesine veya doğaya yem bırakmasını istiyoruz" diye konuştu.