Murat ÇAKIR-Faik KAPTAN/İSTANBUL, () ABD’ye uçacak yolcuların güvenlik aramaları daha da sıklaştırıldı. ABD Ulaşım Güvenlik Dairesi (TSA), olası bir terör tehlikesine karşı şarj edilmemiş cep telefonları, tablet veya bilgisayarlarla uçuşa izin verilmeyeceğini duyurduktan sonra bugün Türkiye’de de kontroller başladı.

CEP TELEFONLARI ÇALIŞTIRILARAK GÖREVLİLERE GÖSTERİLİYOR

ABD'li yetkililer, özellikle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden ABD’ye düzenlenen direkt uçuşların denetlenmesi istenirken, bagajların yanı sıra yolcuların da daha titiz aramadan geçirilmesini istedi. ABD’den gelen uyarı üzerine başta İngiltere ve Fransa olmak üzere birçok ülke, havalimanlarında, ‘patlayıcı iz tespit cihazı ETD’ ile güvenlik uygulaması yapılması amacıyla çalışma başlattı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da patlayıcı dedektörüyle yolcuların eşyaları aranırken bu uygulamanın daha önce yapıldığı fakat aramaların daha sıklaştırıldığı öğrenildi. Bugün başlayan uygulama ile cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve diğer elektronik aletlerin çalıştırılarak güvenlik görevlilerine gösterilmesi dikkat çekti.

ŞARJI BOŞALMIŞ OLANLAR, EK GÜVENLİK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLECEK

Bundan sonra ABD’ye yapılacak uçuşlarda görevliler uçuş öncesi mobil cihazları kontrol edecek. Cihazların çalışır durumda olmaları istenecek. Üzerlerinde şarjı boşalmış cihazlar bulunduran yolcular ek güvenlik kontrolünden geçirilecek. Tespiti zor yeni tip patlayıcı maddelerle ABD'de saldırı düzenlenebileceği ihtimali üzerinde durulurken ABD Başkanı Barack Obama, Suriye iç savaşında tecrübe kazanan teröristlerin Amerika’nın güvenliği için de artan bir tehdit oluşturduğunu söylemişti.

(FOTOĞRAF)