İZMİRLİ tekne tasarımcısı ve imalatcısı Ali Canko, İran’a yönelik yaptırımları deldiği, onlara silah takılabilir sürat teknesi sattığı iddiaları üzerine isminin listeden çıkartılması, hem de isminin o listeye alınmasına neden olan kişi ya da kurumlara karşı hukuk mücadelesi başlattı. İddiaları 'Kötü bir senaryo' olarak nitelendiren Canko, savaş karşıtı olduğunu söyledi.
ABD Hazine Bakanlığı tarafından, süratli tekne ve otomobil tasarımlarıyla adından sık söz ettirdiği için 'Hızlı Ali' olarak tanınan Ali Canko’nun, İran’a yönelik yaptırımları deldiği, buradaki Tiva Sanat Grubu adlı şirket aracılığıyla devrim muhafızlarına tekne sattığı ileri sürüldü. Canko’nun adı, 'yaptırımı delenler' listesine konuldu. Hakkındaki iddiaların medyada yer alması ardından Ali Canko, kendisine iftira atıldığını ve suçlamaların asılsız olduğunu savunarak hukuk mücadelesi başlattı.
Canko, avukatının isminin listeden çıkartılması için girişimde bulunacağını, hem de isminin o listeye alınmasına neden olan kişi ya da kurumlara dava açacağını söyledi. Suçlamaların kötü bir senaryo ürünü olduğunu dile getiren Ali Canko, şöyle dedi:
"Bu senaryoyu yazan ve beni kötü bir insan gibi gösterenlerle hukuk içerisinde mücadele edaceğim. Ben işadamıyım. Tekne tasarımı ve protitipini yapıp satarım. 2011 yılında da İstanbul’da teknelerimi sergilediğim 'Boat Show’a gelen İranlı işadamlarıyla görüşme yaptım. İstedikleri tekneyi yapabileceğimi, ancak onu Türkiye’de teslim edeceğimi söyledim. Sözleşme imzaladık. Tekneyi yapıp kendilerine gösterdim. Ama fiyatta anlaşamadık. Tekne elimde kaldı. Satmadım onları. Zaten İran’la iş yapan, iğneden ilaça kadar tüm ürünleri satan 70 bin firma var. Yük gemisi, yolcu gemisi alıyor da neden sürat teknesi almasınlar? Niye sadece ben suçlanıyorum. Üstelik benim yaptığım anlaşma da gerçekleşmedi, bozuldu. Ambargoyu delmek bizim işimiz değil. Ben işadamıyım. Dünyanın her ülkesiyle bu yönde görüşmelerim oldu. Üstelik onlardan aldığım söylenen parayı da bu teknenin imalatı için kullandım. Ve İranlılara hammadde satışı yapabilecek şirketlere aktardım. O kişiler, bu malzemeleri de almadılar. Bunların hepsinin de belgesi bende var."
"O TEKNEYİ EN HIZLI MOTOR YAT OLARAK SATACAĞIM"
İran ile bu anlaşma dışında hiçbir bağlantısının olmadığını ifade eden Ali Canko, şöyle devam etti:
"Tekne şu anda bende. Onu marinaya çektim. Şimdi onun çalışmalarına başladım. Onu 23 metre boyunda, 6 bin motor gücüyle dünyanın en hızlı motor yatına çevirip satacağım. Bunun için de işadamlarıyla görüşeceğim. Buda mı suç olacak. Üstelik İran daha önce İngiliz, ABD, İtalya gemilerinin bire bir kopyalarını yaptı. Neden benden böyle bir tekne alıp bu yola başvursun."
"KIZIMIN ADINI VERDİM"
Kendisinin 'savaş düşmanı' olduğunu anlatan Canko, "O tekne 3 yaşındaki kızım Zeynep’in adını taşıyor. Onu nasıl bir savaş için silah takılmasını sağlamak amacıyla tasarlayıp, satarım? Bu kötü bir senaryo. Ben hayatında çakı dahi taşımamış, savaşa karşı bir adamım. Benimle bağlantıya geçenlerin, tekneyi böyle bir amaç için kullanacaklarını bilmeyi bırakın, şüphelensem dahi tek bir vida dahi oynatmam. Ben insanların yaşamasını her şeyden değerli bilirim. Beni herkes de böyle tanır. Bu yüzden de içim rahat. Kendimden şüphem yok" dedi.