ABD'nin Adana 2. Konsolosu J.M. Saxton Ruiz, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a geldi. Çeşitli sivil toplum örgütlerin ve siyasi partileri ziyaret eden Konsolos Ruiz, ABD'nin Türkiye'deki son gelişmelerin dışında kalmayı tercih ettiğini söyledi.
İki günlük gezi için Van'a gelen Konsolos J.M. Saxton Ruiz, yaptığı ziyaretlerin ardından Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti'nnde değerlendirmelerde bulundu. Konsolos Ruiz, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Bazı kesimlerin kendilerini bu tartışmaların içine çekmeye çalıştığına dikkat çeken Konsolos Ruiz, ABD'nin özellikle bu iç meselenin dışında kalmaya özen gösterdiğini dile getirdi. Konsolos Ruiz, "Bölgedeki gezime Van'dan başladım. Çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştüm. Seçim öncesi izlenimler edindim. Bundan sonra Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa'ya da gideceğim" dedi.
Gazetecilerin gündeme ilişkin soruları üzerine Konsolos Ruiz, "Çok acayip bir çatışma var. Yer değiştirmeler var. Yolsuzluk iddialarını ciddiye alıp değerlendiriyoruz. Hukukun üstünlüğü konusunda gördüğümüz eksiklikler var. Ancak tüm bunlara rağmen ABD olarak bu olayların  dışında kalmak istiyoruz. Çünkü bunlar iç meseleler" dedi.

OB(OB/SS) (FOTOĞRAFLI)