TÜRKİYE'YE 17 işadamıyla gelen ve 400 şirketle görüşecek olan ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Kumar, İzmirli işadamlarına Afrika yatırımlarında işbirliği teklif etti. Kumar, “Afrika bizim için de çok önemli. Afrika konusunda işbirliği yapabiliriz" dedi.
ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Kumar, ABD Ankara büyükelçiliği ticaret Müsteşarı Michael Lally, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. İTO Başkanı Demirtaş, İzmir'in Amerikan dostu bir kent olduğunu, 1870'li yıllarda İzmir Limanı'ndan ABD'ye her hafta gemi gittiğini belirterek, bugün İzmir'in ABD ile yaklaşık 1.3 milyar dolar ticaret yaptığını, ülke ticaretinin ise 20 milyar doların üzerinde olduğunu anlattı. Demirtaş, iki ülke arasındaki ticaretin mutlaka geliştirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bunu artırmak için isteklerimizi ilettik ama çözüm bulunamadı. Tekstil ayakkabı gibi ihraçta üstün olduğumuz alanlarda gümrük vergisi ile mal satabiliyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerinde Türkiye'nin unutulmaması gerekir. 2023 için ihracat hedefi koyduk. Bu hedefe erişmek için yeni partnerlere ihtiyacımız var. Amerikan firmaları Türk firmaları ile birlikte Orta Asya'ya, Yakın Doğu'ya Rusya'ya Balkanlar'a çok büyük bir pazara hitap edebilecek yatırımlar yapacak. ABD Türkiye'yi yedinci stratejik ticaret kolaylıklar sağlayacak ülke olarak belirlemiş. Bunu bizim değerlendirmemiz gerekiyor."
ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Kumar, 17 firmadan oluşan çok iyi bir ekiple Türkiye'ye geldiklerini, 400 Türk şirketi ile görüşeceklerini, İzmir'de ESBAŞ'ı ziyaret edip, gördüklerinden çok etkilendiklerini anlattı. Kumar, Türkiye ile ABD'nin Afrika'ya yatırımda işbirliği yapması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:
“İki ülke arasındaki 20 milyar dolar ticaret yeterli değil.Gelecek hafta Washington'da çok önemli bir toplantı olacak. Bizim Ticaret Bakanımızla sizin ticaretten sorumlu Başbakan Yardımcınız arasında önemli görüşmeler olacak. Bu görüşmelerde ticaret ve stratejik işbirliği üzerinde odaklaşacaklar. ABD için çok önemli bir konu. Türk işadamlarını ABD'ye yatırım yapmak için çekmek istiyoruz. Bunun her iki ülke için yararlı olacağını düşünüyoruz. Bağlantılarımızı artırmak için çeşitli yolları araştırıyoruz. Yüksek düzeyde komite için mekanizma oluşturulacak. Türkiye'nin yapılacak tüm görüşmelerden haberi olacak. Türkiye'yi de haberdar etmeye çalışacağız. Türkiye gelişmelerin dışında bırakılmayacak. Birkaç hafta içinde bizim bakanımız Afrika'ya gidecek. Afrika da bizim için de çok önemli. Çok haklısınız. Afrika konusunda işbirliği yapabiliriz."

ED(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)