Özgür ÖZTÜRK / ANTALYA, () - ABD donanmasına ait uçak gemilerinden 'USS George H.W. Bush', Antalya Limanı açıklarına demirledi. 4 gün burada kalacak geminin daha önce yapılan planlara göre Antalya'ya geldiği belirtildi.
ABD donanmasının son teknoloji ile donatılan dünyanın en büyük uçak gemilerinden USS George H.W. Bush, Antalya Limanı açıklarına demir attı. Yunanistan'ın Pire Limanı'ndan hareket ederek saat 07.00 sıralarında Antalya'ya gelen USS George H.W. Bush ile ilgili basın gezisi düzenlendi. Gezide 2009 yılında 6,2 milyar dolara mal edilerek denize indirilen 332 metre uzunluğundaki USS George H.W. Bush hakkında bilgi verildi.
BURADA OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ
Geminin adını aldığı ABD'nin 41'inci Başkanı George Herbert Walker Bush'a ait heykel ile anı odası, hangar ve güvertesinde yapılan gezide 2'nciu Kaptan Matthew C. Paradise, basın mensuplarına gemi hakkında bilgi verdi. Antalya'da olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen 2'ci Kaptan Paradise, "Antalya'nın kültürü ve tarihini görmek için sabırsızlanıyorum. Türkiye ile çok yakın çalışıyoruz. Türkiye her zaman için ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğumuz limanların başında geliyor. Amerika ile Türkiye arasında işbirliği yüksek seviyede. Burada olmaktan çok mutluyuz" dedi.
SON GERİLİMLE İLGİSİ YOK
Antalya'ya gelişlerinin son günlerde bölgede yaşanan gerilimle ilgili olup olmadığı sorulan 2. Kaptan Matthew C. Paradise, "Akdeniz'deki bu görev aylar öncesinden planlanmıştı. Bölgede son yaşanan gerilimle bir ilgisi yok. Bu çok önceden planlanmış rutin bir programdı. Biz de bu program kapsamında burada bulunuyoruz. 4 gün kadar Antalya'da kalacağız. 4 gün sonra yine Akdeniz'de daha önceden belirlenmiş rutin rotamız üzerinde devam edeceğiz" diye konuştu.
50'DEN FAZLA UÇAK VAR
Gemide aralarında Müslümanların da olduğu yaklaşık 5 bin personel bulunduğunu aktaran 2'nci Kaptan Paradise, gemide dua edilebilecek yerler ile bir mescidin de bulunduğunu anlattı. Gemide 50'nin üzerinde uçağın yer aldığını belirten 2'nci Kaptan Paradise, bu uçakların vurucu tim olarak görev yaptıkları gibi, insani yardım ve çok farklı görevlerde kullanıldığını kaydetti.
ÇİKOLATA VE ŞEKER ÇOK TÜKETİLİYOR
Kıdemli Subay David Carter da, gemi personelinin yaşamını nasıl sürdürdüğü hakkında bilgi verdi. Geminin 'yüzen şehir' olarak nitelendirilebileceğini söyleyen David Carter, personelin ihtiyaç duyduğu restorandan berbere kadar her türlü imkanın gemide yer aldığını belirtti. Aylarca karaya çıkmadıkları dönemler olduğunu vurgulayan David Carter, "Kendi kendimize yetmemiz gerekiyor. Denizcilerin alışveriş yapabilecekleri dükkanlar bulunuyor. Özellikle çikolata ve şeker çok tüketiliyor. Denizde hayatımızı daha da güzelleştirdikleri için" diye konuştu.
GEMİDE YER SIKINTISI ÇEKİYORUZ
Gemi personelinin aileleriyle iletişimini güvenlik gerekçesiyle kablosuz bağlantı yerine elektronik posta ile yürüttüğünü aktaran David Carter, denizcilerin karaya çıktıklarında ilk iş olarak aileleriyle internet üzerinden iletişim kurduğunu anlattı. Gemi personelinin rütbelerine göre kaldıkları yerlerin değiştiğini, ancak genel olarak yer sıkıntısı çekildiğini belirten David Carter, 2'nci Dünya Savaşı sırasında 5 kardeşin birden aynı görevde hayatını kaybetmesinin ardından, yasal olarak kardeşler ve eşlerin aynı mürettebat içerisinde yer almadığını sözlerine ekledi.
PERSONEL KARAYA AYAK BASTI
ABD Donanmasının en önemli uçak gemilerinden USS George H.W. Bush'un Antalya Limanı açıklarına demirlemesinin ardından, gemi personeli de denizde geçirdikleri günlerin ardından ilk defa karaya ayak bastı. Küçük yolcu tekneleri ile gemiden alınarak limana getirilen personel, otobüsler ve taksilerle şehir merkezine indi. Gemide kalan diğer personel ise uçaklar ve geminin bakım işleriyle ilgilendi.
ÖÖ(HA/COŞ) (FOTOĞRAFLI)