Burak GEZEN, Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANKKALE Boğazı’ndan bu sabah ABD’nin güdümlü füze destroyeri 'USS Truxtun' geçiş yaptı.
Ukrayna’daki yönetim karmaşası sonrası Rusya’nın Kırım’a asker çıkarmasıyla birlikte Karadeniz’de hareketlilik başladı. Hafta başında Çanakkale Boğazı'ndan önce Rus donanmasının 156 borda numaralı 'Yamal' ve 150 borda numaralı 'Saratov' savaş gemileri geçti. Bir gün sonra da Ukrayna donanmasının 'Hetman Sahaydachny' adlı savaş gemisi boğazları geçerek Karadeniz’e gitti.
İki ülke arasında yaşanan krizi yakından takip eden ABD’nin de Karadeniz’e savaş gemilerini göndermesi bekleniyordu. O gemilerden birisi bu sabah Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yaptı.
ABD donanmasının önemli savaş gemilerinden, güdümlü füze destroyeri 'USS Truxtun', bugün saat 08.00’de Ege Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı. Boğaz girişinden itibaren Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir botun refakat ettiği ABD savaş gemisi 'USS Truxtun' saat 08.50’de Çanakkale önlerine ulaştı. Ardından da 90 derecelik açısıyla Çanakkale Boğazı’nda gemilerin manevra yapması en güç nokta olan Nara Burnu’nu dönerek gözlerden kayboldu. Boğaz çıkışını tamamladıktan sonra Marmara Denizi’ne açılan ABD savaş gemisinin bugün İstanbul Boğazı'nı da geçip Karadeniz’e yol alacağı öğrenildi.
Öte yandan, ABD savaş gemisi 'USS Truxtun’un, Karadeniz'e geçişinin Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin tırmanmasından önce planlandığı öğrenildi. Geminin, boğazlardan geçeceğinin 2 ay önce bildirildiği belirtildi.

BG,EK(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)