Adnan AVUKA-Nezir GÜNEŞ-Kadir ÜRÜNDÜ/MARDİN,()-AVRUPA Birliği (AB) Türkiye Büyükelçiliği'nin Mardin'deki Gençlik Forumu, Manisa'nın Soma İlçesi'nde maden faciasında yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı. AB Türkiye Büyükelçisi Stefano Manservis, AB olarak Soma için her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.
AB Türkiye Büyükelçiliği'nin Mardin'de gerçekleştirdiği, "Benim Haklarım, Benim Kimliğim" temalı Gençlik Forumu, AB Türkiye Büyükelçisi Stefano Manservisi'nin de katılımıyla Soma'da yaşamını yitiren maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşuna Süryanilerin Mardin-Diyarbakır Metropolit Saliba Özmen, yönetmen Ezel Akay, sanatçı Yıldız İbrahimova da katılırken, forum daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Forumdan sonra basın mensupları ile bir araya gelen AB Büyükelçisi Manservisi, Soma'da meydana gelen kazayı büyük üzüntüyle karşıladıklarını ve AB olarak her türlü yardıma hazırız olduklarını söyledi. Manservisi, bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için bu kazanın sebeplerinin iyi araştırılması gerektiğini söyledi. Manservisi, forumlarda yaklaşık 300 üniversite öğrencisi ile yüz yüze görüştüklerini belirterek, "Üniversite öğrencilerinin en büyük arzuları, kendi kimlikleri ve hakları ile düşünceleri ile kendilerini ifade etmektir. İfade özgürlüğü ve insan hakları konusunda talepleri oldu"dedi.
Türkiye'nin AB'ye girmek için yaptığı çalışmaları olumlu bulduklarını ancak bazı eksikliklerin olduğunu söyleyen Manservisi, barış ve çözüm süreci konusunda atılan adımları da başarılı bulduklarını ifade etti. Herkesin barış sürecini desteklediğini söyleyen Manservisi, "Bizler AB olarak da bu süreci destekliyoruz. Barış süreci için alınan kararları, verilen çabaları, yürütülen çalışmaları canı gönülden destekliyoruz. Bazı aydınlatılması gereken konular var. Tabi ki bunu zamanla ne olduğunu öğreneceğiz"diye konuştu.
AB Büyükelçisi Manservisi Mardin'deki temasları sırasında Mardin Valisi Ahmet Cengiz ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile de görüştü.

AA,NG,KÜ(GG/AK)(FOTOĞRAFLI)