Taner YENER / İSTANBUL, () - SERAMİK sanatını topluma tanıtmak ve seramik sanatçılarını halkla kaynaştırmak amacıyla düzenlenen 1. İstanbul Seramik Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında, Taksim’de 61 seramik sanatçısının desteğiyle bir karma sergi açıldı.

Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde (Maksem) gerçekleştirilen serginin açılışına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen ile Prof. Dr. Güngör Güner’in de aralarında bulunduğu öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“SERAMİK YAPMAK İSTEYENLER DE ÇAMURU MINCIKLAMA ŞANSINI ELDE EDECEKLER

Serginin açılışında konuşan etkinliğin danışmanlarından seramik sanatçısı Yüksel Güner, şunları söyledi:

“Bugün burada göreceğiniz sergi, seramik sanatına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği önemin bir göstergesi. Bu ilk defa yapılıyor. İlk yapılan her şeyin birtakım eksiklikleri ve azlıkları olabilir. Bundan sonra periyodik olarak yapılması düşünülen bir etkinlik. Bundan sonra yapılacak etkinliklerde daha katılımcı, seramik sanatçısının çok olduğu sergilerle karşınıza çıkılacak. Bu sergide birtakım özellikler var. Bir, 61 sanatçı pek kolay kolay bir araya gelmemiştir şimdiye kadar. Önümüzdeki yıllarda bu sayı 300 de olabilir 400 de olabilir. Bu 61 sanatçının en küçüğü ile en büyüğü, yaşlısı arasında 50 yıl fark var. Çünkü bu kadar farklı yaştaki sanatçıların yapıtlarını aynı anda görebileceksiniz. Onun dışında bu sergi ile şimdiye kadar ulaşamadığımız kadar yoğunlukta topluma ulaşmak istiyoruz. Sanatçılar biz birbirimizi tanıyoruz zaten. Ama önemli olan topluma seramik sanatının ne kadar güzel olduğunu, ne kadar çok uğraşan sanatçı olduğunu aktarmak istedik. Bunun için toplumu buraya çağırarak seramiğin nasıl yapıldığını göstermek arzusunda bir seramik atölyesi kurduk. Her şeyi ile beraber bir tornası, fırını, aleti, edevatı ile. Orada izleyiciler çalışırken görecek ama, izleyiciler arasından seramik yapmak isteyenler de, bu çamuru diyenler de, bu çamuru mıncıklayabilme şansını elde edecekler. Ayrıca bir gösteri odası var. Orada da birçok sanatçımızın atölyelerinde nasıl çalıştıkları, neler yaptıklarını gösteren videolar var. Böyle çok değişim özellikleri olan bir sergiye gezeceksiniz.

“GEÇ KALDIĞIMIZI, BİZİ ÇOK CİDDİ YOLCULUĞUN BEKLEDİĞİNİ GÖSTERİYOR

İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen de, Soma’da hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar dileyerek başladığı konuşmasında, şunları söyledi:

“Bu sergi bizi uzun süredir gerçekten heyecanlandıran bir sergi. Çünkü İBB olarak, kültür birimi olarak, hemen her sanatta destekçi olmaya veya Kadir Başkanımızın ifadesiyle ‘lokomotif’ olmaya gayret ediyoruz. Belediyenin imkanlarını bu noktada kullanmaya çalışıyoruz. Sevgili dostumuz Duygu Bağlan, bu düşüncesini, seramikle ilgili bir şeyler yapma düşüncesini paylaştığında, 'Hemen' dedik, girişimlerine başladı. Ve bir ilk olarak 61 sanatçının böyle bir dalda ilk defa bir araya geliyor olması, bu seçkin kalabalığın bulunması, bizim hem doğru yaptığımızı, hem de geç kaldığımızı, hem de önümüzde bizi çok ciddi bir yolculuğun beklediğini gösteriyor. İnşallah bu bir başlangıç; önümüzdeki yıllarda hedefimiz birkaç yıl içerisinde bunu uluslararası bir hale de getirip, Türk seramikçiliğinin, Türk sanatçısının ne tür becerileri, başarıları olduğunu Dünya ile paylaşmak istiyoruz. Bu noktadaki sanatçıların birbirlerini daha yakından görmeleri, ortamlarını daha çok paylaşmaları, inanıyoruz ki bu beceriyi, bu başarıyı artıracak, hızlandıracak, yakınlaştıracak. Bu serginin seramik sanatımız için yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum.

Açılış töreni, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen’in etkinliğe destek veren seramik sanatçılarına plaket takdim etmesinin ardından sona erdi.

3 HAZİRAN'A KADAR SÜRECEK

Sergiye, aralarında Jale Yılmabaşar ve Ayfer Karamani gibi isimlerin de yer aldığı 61 seramik sanatçısı katıldı. Anadolu kültürünün ve sanat tarihimizin en renkli unsurları arasında yer alan seramiğin tüm yönleriyle sergileneceği ve konuşulacağı 1. Seramik Sanat Günleri 3 Haziran’a kadar devam edecek.

TY (CO)