Kamil ATALAY/ MANAVGAT(Antalya), () - ANTALYA'nın Manavgat İlçesi’nde çiftçilik yapan Lütfü Ay, denemek için ektiği özel tohumdan 58 kiloluk karpuz üretti.
Manavgat’ın Aşağı Işıklar Mahallesi’nde çiftçilik yapan Lütfü Ay, evinin önündeki bahçede 50 kilonun üstünde 4 karpuz üretti. Kantarda tartılan karpuzlardan biri 58 kilo gelirken, ikisinin 54'er kilo, bir diğerinin ise 48 kilo olduğu belirlendi.
Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Ziraat Odası Meclis Başkanı Ömer Şahin, Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, çiftçi Lütfü Ay’ı bahçesinde ziyaret eti. Heyet, Lütfi Ay’dan karpuzlar hakkında bilgi aldı. Rasim Metin, çiftçi Lütfü Ay’a başarı belgesi ve çeşitli hediyeler verdi.
Kaymakam Bulgurlu da ürettiği karpuzlar için çiftçi Lütfi Ay’ı kutladı. Manavgat’ın Türkiye’nin en verimli topraklara sahip olduğunu belirten Kaymakam Bulgurlu, “Manavgat Ziraat Odamız bu karpuzların önümüzdeki yıl üretilmesi için çalışma başlattı" diye konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Metin de, Lütfü Ay’ın ürettiği karpuzların Türkiye’nin en büyükleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Yaptığımız araştırmalara göre bugüne kadar Türkiye'de en büyük karpuz Diyarbakır'da üretilmekte olup ağırlığı 40 kilo dolayında. Lütfi Ay'ın üretmiş olduğu karpuzun en küçüğü 48 kilo. Yani Manavgat'ta üretilen bu karpuz Türkiye'nin en büyük karpuzudur. Manavgat Ziraat Odası olarak bu karpuza 'Manavgat Timsahı' adı altında patent almak için çalışmalara başladık. Önümüzdeki yıl çok sayıda çiftçimize fide temin ederek daha geniş alanlarda bu karpuzun üretimini planlıyoruz. Hatta üretim yapan çiftçilerimiz arasında ödüllü yarışmalar bile düzenleyeceğiz."
Lütfü Ay ise ziraat mühendisi Osman Aydın gözetiminde bir cins karpuz tohumunu denediklerini belirterek, sonuç olarak büyük karpuzlar elde ettiklerini söyledi. Hiçbir şekilde hormon ve ilaç kullanmadıklarını belirten Ay, "Karpuzlarımızı yetiştirirken sadece hayvan gübresi kullandım. Türkiye'nin en büyük karpuzunu ürettiğim için çok mutluyum. Önümüzdeki yıllarda ekmeye devam edeceğim" dedi.

FOTOĞRAFLI