AFYONKARAHİSAR Mevlevihanesi'nde yaklaşık 500 yıl önce Mevlana'nın torunu Sultan Divani'nin başlattığı gelenek kapsamında Afyonkarahisar Belediyesi, 60 bin kap aşure dağıttı.
Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri kapsamında hazırlanan 60 bin kap aşure, Sultan Divani'nin türbesinin de bulunduğu Mevlevi (Türbe) Camii başta olmak üzere, şehrin 20 noktasında dağıtıldı. Mevlevi Camii'nde dün duası yapılarak karıştırıldıktan sonra Afyonluların kendi aşurelerine katmak için aldığı aşurede, 40 farklı hububat ile baharat bulunuyor.
Afyonkarahisar Belediyesi'nin mevlevihanede bulunan tarihi kazanlardan birini örnek alarak hazırladığı 40 kazanı dağıttığı 40 ailenin maddi destekleriyle gerçekleşen etkinlikte, 40 hafızın 40 hatmi eşliğinde karıştırılarak hazırlanan aşurelerin dağıtımı için, Cuma Namazı'nın ardından tören düzenlendi.
Kazanlardaki aşurelerin üzerine çeşitli malzemelerle Türk bayrağı, sema dönen Mevlevi figürleri ile anne karnında duruşu temsil eden ve Mevlevilikte önemli anlamları bulunan Arapça 'vav' harfi çizildi.
Semazenlerin caminin bahçesinde yaptığı sema töreni, katılanları geleneğin başladığı 16. Yüzyıl'a götürdü. Törende, Afyonkarahisar Belediyesi mehteran takımı da marşlarıyla eşlik etti.
'KAZANLARI VAV ŞEKLİNDE KARIŞTIRDIK'
Bu geleneğin 500 yıldır sürdüğünü anlatan Belediye Başkanı AK Partili Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Mevlevihanesi'nin Konya'dan sonra en önemli ikinci mevlevihane olduğunu hatırlattı. Aşurenin pişirilmesi sırasında kazanların 'vav' harfi şeklinde karıştırıldığını belirten Çoban, şifalı aşure geleneğinde her şeyi aslına uygun yapmaya çalıştıklarını söyledi.
İl Müftüsü Burhan İşliyen tarafından okunan duanın ardından Mevlevi Camii Müzesi'nin eski müdürü öğretmen Lokman Derya Solmaz, 'Gülbank Duası' yaptırdı. Aşureler şehir genelindeki camiler, okullar, devlet daireleri, otogar ile İzmir, Antalya, Konya, İstanbul ve Ankara karayollarının kesişme noktasındaki sürücüler ve yolculara da dağıtıldı.
ŞİFALI AŞURE
Sultan Divani tarafından hazırlandığı bilinen şifalı aşurenin içindeki malzemeler şöyle: Pirinç, göce, pekmez (şeker), kuru fasulye, nohut, arpa, kuru üzüm, incir, fıstık, fındık, ceviz içi, limon, vanilya, pirinç unu, karanfil, tarçın, susam, haşhaş, hardal, çörek otu, gül suyu, şekerpare, kayısı, kuş üzümü, dut kurusu, zencefil, yeni bahar, hıdır yaprağı, portakal özü ile Hindistan cevizi.
SULTAN DİVANİ KİMDİR?
İstanbul Galata, Burdur, Eğirdir, Muğla, Sandıklı, Bağdat (Irak), Cezayir, Kahire (Mısır), Lazkiye (Suriye), Midilli ve Sakız (Yunanistan) mevlevihanelerini açan kişi olarak bilinen Sultan Divani, Mevlana'nın yedinci nesilden torunu. Sultan Veled ve Ulu Arif Çelebi'den sonra Mevleviliğe önemli hizmetlerde bulunan isimlerden olan Divane Mehmet Çelebi'nin (Sultan Divani) 40 Mevlevi, 40 da Bektaşi müridi olduğu belirtiliyor.