ÇANAKKALE’nin Gökçeada İlçesi Zeytinli Köyü’nde 2013-2014 eğitim-öğretim yılı başında eğitime yeniden başlanan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda (Aya Todori İlk Mektebi) 50 yıl sonra karne verildi.
Gökçeada’ya 4 kilometre uzaklıktaki Zeytinli Köyü’nde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucusunun isteği doğrultusunda kapatıldı. 2012 yılı ağustos ayında Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı adına 38 yıl sonra adaya yeniden dönüş yapan Anna Koçumal, Milli Eğitim Bakanlığı’na Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nu açmak için başvuruda bulundu. Tadilatı yapıladıktan sonra 2013-1014 eğitim öğretim yılı başında 4 öğrencisiyle eğitime başlanan okulda ilk dönemin son gününde karne heyecanı yaşandı. Mazereti nedeniyle dün öğrencilerden Musa Avcı (5), Dimitri Kalpas (6), Sofia Avcı (8) karnelerini alarak adadan ayrıldı. Okulun tatile gireceği bugün de karnesini tek olarak alan öğrenci Kaan Kaleci (10) oldu. Okul Müdürü Paraşkevi Berber Katakalos 4’üncü sınıf öğrencisi Kaleci’ye karnesini vererek iyi tatiller dileğinde bulundu. Karnesinde notların çok iyi olduğunu söyleyen Kaleci tatilini oyun oynayıp televizyon izleyerek ve kendisine verilen ödevleri yaparak geçireceğini söyledi.
Yarıyılı başarılı bir şekilde bitirdiklerini belirten Okul Müdürü Katakalos, "Öğrencilerimiz hem Türkçelerini hem de Rumcalarını geliştirdi. Her gün dil ve matematik ağırlıklı olmak üzere diğer derslerimizin de takibini yaptı. Tüm Türkiye çocuklarına iyi tatiller diliyorum" dedi.