GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile Mersin Gümrük Müdürlüğünce düzenlenen ortak operasyonda, eşya ithalat beyannamelerinin ekinde bulunan 345 adet TSE uygunluk yazısının sahte olarak düzenlendiği tespit edildi.

Firmaların bu yolla 50 Milyon TL değerinde eşyayı Türk Standartları Enstitüsü'nün denetiminden kaçırarak ithal ettikleri belirlendi.

Üç farklı firmaya ait ithalat beyannamelerini inceleyen ekipler, üç farklı firmanın ithalat beyannameleri detaylı incelemeye alındı. Yapılan araştırma neticesinde bu üç firmanın, beyannamelerin ekinde bulunması gereken TSE uygunluk yazılarının sahte olarak düzenlendiğini belirledi.

Ekiplerin firmalarda yaptıkları detaylı aramalar neticesinde ise, sahte TSE uygunluk yazıları düzenlemek için gerekli TSE başlıklı boş belgeler ve makbuzlar ile Çin firmalarına ait kaşeler ele geçirildi. Firmalara ait bilgisayarlarda, yurtdışı firmalarınca düzenlenmesi gereken fatura ve belgeler ile resim formatında düzenlenen faturalara yapıştırılarak çıktı alınabilen imza ve kaşe örnekleri ele geçirildi.

Konu ile ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında, üç firmanın sahte TSE uygunluk belgeleri düzenleyerek 50 Milyon TL değerindeki Çin Menşeli elektrik-elektronik türü eşyaların Türk Standartları Enstitüsünün denetiminden kaçırarak ithal edildiği tespit edildi.

Olayla ilgili olarak şüpheliler tespit edildi. Yedi şüpheliden beşi Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüz ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Diğer iki şüphelinin arama çalışmalarına devam edildiği belirtildi. (MV)