BURSA’da, beş yıldır böbrek bekleyen 25 yaşındaki Ayşegül Yılmaza, geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ablası 41 yaşındaki Nadire Kaçar’ın şartlı bağışlanan organlarından böbreği nakledildi. Kaçar’ın bağışlanan diğer böbreği, kalbi, akciğeri, karaciğeri ve korneaları da organ bekleyen hastalara nakledilecek.
Sağlık Bakanlığı’nın 1 Şubat 2012'de uygulamaya koyduğu ailenin dördüncü dereceye kadar yakınına nakil şartı ile organ bağışı Bursa’da ilk kez uygulandı. Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle kaldırıldığı Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Nadire Kaçar’ın organları, böbreğinin kız kardeşi Ayşegül Yılmaz’a nakli şartıyla ailesi tarafından bağışlandı. Ailenin onayı üzerine Uludağ Üniversitesi ve İstanbul Koşuyolu Hastanesi’nden gelen iki ekip Nadire Kaçar’dan kalp, akciğer, karaciğer, böbrekler ve korneaları aldı.
Çekirge Devlet Hastanesi’nde alınan böbreklerden biri Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5 yıldır diyalize giren Ayşegül Yılmaz’a nakledilmeye başlandı. Ameliyata girmeden önce konuşan Ayşegül Yılmaz, “Duygularımı anlatamıyorum. Acımı yaşayamıyorum. Hüznüm ve acı bir arada şu anda. Ablam sayesinde birkaç kişi hayat bulacak. Onun mutluluğu da var. Bir kişi gitti çok insan hayat kazanacak. 5 yıldır bekliyorum bugün ablamın acısını yaşayamıyorum. Ablam bana bir can verdi onun sevinci de var. insanlar bağışlasın toprak olacağına can olsun” dedi.
Uludağ Üniversitesi Organ Koordinasyon Merkezi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Rafet Oflaz da, şartlı nakil yöntemiyle organ naklinin kendileri için de ilk olduğunu belirterek, beyin ölümü gerçekleşen Nadire Kaçar’ın iki böbreği ve karaciğerinin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, kalbi, akciğeri ve korneaları ise organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere İstanbul Koşuyolu Hastanesi'ne gönderildiğini söyledi.


US(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)