EDİRNE Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Aytın, Ulusal Süt Konseyi’nin 1 litre çiğ süt için kararlaştırdığı 5 kuruş zamma tepki göstererek, hayvancılık sektöründe büyük bir krizin yaşanabileceğini söyledi.
Ulusal Süt Konseyi, bu yılın Haziran ayına kadar geçerli olacak çiğ süt referans fiyatını 1 liradan, 1 lira 5 kuruşa çıkarttı. Ağustos 2013’ten bu yana 1 lira olan çiğ süte 5 kuruşluk bir zam yapılmasının sektörde büyük bir krize neden olabileceğini ifade eden Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Aytın açıklanan zammın beklenenin çok altında olduğunu söyledi. Aytın, “Bu fiyata baktığımızda biz hayvan üreticilerini çok zor günlerin beklediği aşikardır. Dövizde ki artış nedeniyle hammadde yönünden dışa bağımlı olan yemde zamlar ard arda yapılırken, süte yapılan 5 kuruşluk zam hayvancılık sektöründe büyük bir kriz yaşanmasına neden olabilir. Süt maliyetinin fiyatı sürekli artarken, ülkemizde kuraklık yaşanması söz konusu iken, 6 ay boyunca 1.05 lira fiyatla süt satacak olmamız yaşanacak krizin habercisidir” dedi.
FİYAT MALİYETİN ALTINDA
Zamlı çiğ süt fiyatın maliyetin altında olduğunu öne süren Aytın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu fiyat süt maliyetinin altında bir fiyattır ve tüm üreticilerimiz mağdur olacaktır. Bugün 4-7 aylık gebe, damızlık düvenin fiyatı 4 bin lira ise hatta onu da alacak kişiyi bulamıyorsak, aynı yaşta damızlık değeri olmayan dişi hayvan kesildiğinde 4 bin 500 lira para topluyorsa, 2008 yılında dişi hayvanlarımızı nasıl kasaplık olarak kestirdiysek, yine aynı senaryo yaşanacak gibi görünüyor. Zorluklara rağmen üreteceğiz ama ürettiğimizin de değerini istiyoruz”
EÖ(LK/)(FOTOĞRAFLI)