Behçet DALMAZ / HAKKARİ, () - TÜRKİYE'nin ikinci en büyük dağı olan Cilo Dağı zirvesine çıkan Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyeleri ile Türkiye'nin diğer illerinden gelen dağcılar burada 3 günlük kamp kurdu. Dağın zirvesine çıkanlar arasında 73 yaşında bir kişinin de bulunması da dikkat çekti.
Hakkari Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği'nin organizatörlüğünde bir araya gelen ve aralarında dağcıların da bulunduğu 22 kişi, 4 bin 168 rakımlı Cilo dağlarında bulunan Sat göllerine doğa yürüyüşü düzenleyip 3 gecelik kamp kurdu. Yüksekova İlçesi'nden giderek Sat Gölleri'nden başlayıp zirveye doğru yola çıkan ekip, 2 günlük tırmanışın ardından zirveye ulaştı. Zirve defterini doldurup hatıra fotoğrafları çeken doğaseverler, burada kamp kurup inanılmaz macera yaşadı.
73 YAŞINDA İKİNCİ KEZ ZİRVE TARMINAŞI YAPTI
Cilo Dağına çıkanlar arasında Hakkari'de uzun süre esnaflık yaptıktan sonra emekli olan 73 yaşındaki Ramazan Akbaş dikkat çekti. Gençlere örnek olmak istediğini belirten Akbaş, "73 yaşındayım ve bu yaşıma rağmen ikinci kez zirveye çıktım. Zirve defterinde ikinci imzam olsun, oraya gelen giden arkadaşlar desin ki, 'Ramazan amca 73 yaşında olmasına rağmen gelip zirve yapmış biz niye yapmayalım.' Hakkari’deki gençleri ve tüm dağcıları buraya davet ediyorum" dedi.
GRUPTA TEK KADIN
Cilo Dağı tırmanışı etkinliğine katılmak için İstanbul'dan gelen Cevahir Şenol ise bölgeye ilk defa geldiğini belirtti. Şenol şunları söyledi:
"Şehri ve insanları merak edip tanımak istedim. Hakkari'de çok güzel karşılayıp ağırladılar beni. Çok farklı insanlarla tanıştım. Reşko'da ilk tırmanışım. Ziyaretime iyi denk geldi ilk defa bu kadar yükseğe çıkıyorum. Gruptaki tek kadınım. Biraz zorlandım fakat arkadaşlar yardımcı oldular. Bilmediğim dilde ilk defa tanıştığım insanlarla yabancılarla güzel bir birlik oldu. Şarkılar söyledik hep birlikte, sohbetler ettik, eğlendik."
GÜVENLİDİR GELİN
Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği Başkanı Emin Yıldırım, 22 kişiyle birlikte zirve tırmanışı yaptıklarını belirterek, buraların bakir bölgeler olduğunu söyledi. Buraya çok az sayıda dağcının geldiğini belirten Yıldrım, amaçlarının bu dağları tanıtmak olduğunu  kaydetti. Yıldırım şöyle konuştu:
"Ben buradan şu mesajı vermek istiyorum. Kesinlikle buralar güvenilir bölgeler. Buralar çok temiz bölgeler, bakir bölgeler, kimsenin bir kaygısı, korkusu olsun istemiyoruz. İsteyen isteği zaman buralara gelebilir, bu güzellikleri görüp yaşayabilir. Gerçekten buralar görülmesi gereken bölgelerdir. Türkiye ve yurt dışında yaşayan bütün dağcıları buraya davet ediyorum. Onları ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacağız."
FOTOĞRAFLI