Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) teröründen kaçan Ezidilerin, Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı, Ortasu Köyü'ne gelişi devam ediyor. Daha önce 4 bin Ezidinin kullanarak Uludere'ye geldiği yoldan bugün de 3 bin kişi daha geldi.
2011 yılında hava bombardımanında öldürülen 34 kişinin, Irak'a gidiş- gelişlerde kullandığı güzergah, Irak'ta IŞİD terörüne maruz kalan Ezidilere umut oldu. 8 Ağustos tarihinden itibaren gelenlerin sayısı son gelenlerle birlikte 7 bini buldu. Çocuk yaşlı, kadın erkek dağ yolunu geçerek Ortasu Köyü'ne ulaşan Ezidilerin bazılarının ayakkabısız olduğu görülürken, hasta veya yaşlı olan Ezidiler, Ortasu Köylüleri tarafından katırlarla araçlara kadar taşındı.
Uludere Belediyesi'nin organizasyonu ile dağlık alanda karşılanan Ezidiler, araçlarla önce Ortasu Köyü'nde daha sonra uygun olan Şırnak, Silopi, Cizre, Batman ve Midyat'taki kamplara gönderildi.
"400 KİŞİYİ KİŞİ ÖLDÜRDÜLER, BEBEĞİMİ ZOR KURTARDIM"
Irak'taki Koco Köyü'nden, 8 saat süren bir yürüyüş sonrası Ortasu Köyü'ne ulaştıklarını belirten Ezidi Abdullah Değil, köyde çoluk çocuk, yaklaşık 400 kişinin IŞİD tarafından öldürüldüğünü söyledi.
Sabah erken saatlerde herkesin uykuda olduğu bir saate IŞİD militanlarının köye saldırdığını belirterek, "En az 400 kişiyi öldürdüler. Bebeğimle zor kaçabildik. Bebeğim de yolda susuzluk ve sıcaklık nedeniyle nerdeyse ölecekti. Buradaki insanlar bize sahip çıktı çok teşekkür ediyorum" dedi.
"HAYVAN GİBİ ÇOCUKLARIMIZIN KAFALARINI KESTİLER"
Şengal Bölgesi'nden gelen Ezidilerden Davut Kemal ise, "Biz evdeydik IŞİD geldi. Yaşlıları, çocukları yakalayıp başlarını hayvanlar gibi kestiler. Biz kaçtık, IŞİD silahlarla peşimizden geldi. Dağlara kaçıp kurtulduk. IŞİD çocuklarımızı sıraya dizip hayvanlar gibi kurşuna dizdi, bazılarının da kafalarını hunharca kestiler" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI