32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açıldı.  Tüm Fuarcılık Yapım (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kitapseverlerle buluştu. Yüzlerce imza ve 300 etkinliğin düzenleneceği, toplam 690 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Çin Halk Cumhuruyeti'nin Basın Yayın Radyo Televizyon ve İletişim Bakan Yardımcısı Wu Shulin, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Fuacılık Grubu Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuolu, fuarın onur yazarı Prof. Dr. Taner Timur ve onur sanatçısı Mustafa Ata ile davetliler katıldı.
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, İstanbul Kitap Fuarı'nın ulusal değil, uluslararası anlamda, bölgesel değil dünyada saygın bir yerinin bulunduğunu söyledi. Fuarın 32 yıldır başarılı bir şekilde devam etmesinin takdire şayan
olduğunu belirten Özaslan, "Türkiye'de son yıllarda hızlı gelişim gösteren alanların başında yayıncılık gelmekte. Ülkemizde üretilen kitap adedi, başlık sayısı ve pazar büyüklüğü her geçen yıl artmakta. Ülkemiz yayıncılık sektörü, dinamik yapısıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasında ve diğer ülkelerle rekabet edecek şekilde üst seviyelere tırmanmakta" diye konuştu.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise konuşmasında 2012 yılındaTürkiye'de 42 bin 337 çeşit kitap yayınlandığını belirterek, 480 milyon 257 bin 820 kitap üretildiğini ve kişi başına 6,4 kitap düştüğünü söyledi. Celal, "Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 400 binden fazla ziyaretçisi, 690 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı, 300'den fazla panel ve söyleşisi, binlerce imza etkinliği ile Türkiye'nin en büyük kültür şenliğidir. Türkiye'nin ve İstanbul şehrinin tüm önemli aktörleri elbirliği edip destek olmasalardı, bu büyük kültür şenliği hayata geçemezdi" ifadelerini kullandı.
Günün anısına verilen plaketlerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Çin Halk Cumhuruyeti'nin Basın Yayın Radyo Televizyon ve İletişim Bakan Yardımcısı Wu Shulin ve diğer yetkililer kurdele keserek, fuarın açılışını gerçekleştirdi. İstanbul Kitap Fuarı'nın ilk gününde çocukların yoğun ilgi gösterdiği görüldü. 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 10 Kasım'a kadar açık kalacak.