MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında, arama kurtarma çalışmalarının tamamlanması ardından olağanüstü önlemler alındı. Ocağın bulunduğu alana, gazeteciler de dahil kimsenin alınmayacağı, incelemeler için onarım yapılacağı açıklandı. 'Hayalet tesise' dönen maden sahasında faciadan geriye, ismini çizmesine kısaltarak 'Ramco' diye yazan maden işçisi ve arkadaşlarının, karaya bulanmış çizmeleri kaldı.
Geçen Salı günü saat 15.10 sıralarında Soma ilçesinde özel bir firmaya ait maden ocağında çıkan yangın ardından içeride can pazarı yaşandı. Günler süren çalışmalarla  toplam 301 işçinin cansız bedeni maden ocağından çıkartıldı. Facianın hemen ardından maden sabahına gönderilen sağlık ekipleri, UMKE ve itfaiye ekipleri ile Kızılay görevlileri, dün (cumartesi) geceden itibaren bölgeden ayrıldı.
Bu sabah saatlerinden itibaren facianın meydana gealdiği ocağın bulunduğu alana geçiş, yaklaşık 1 kilometre kala, jandarma tarafından kapatıldı. Gazeteciler dahil kimsenin bölgeye girişine izin verilmedi. Maden ocağına, kalaslar, çelik malzeme ve gaz beton taşıyan işçilerin, içeride göçük tehlikesi olan bölgelerde onarım yapacakları belirtildi. Bu bölgelerdeki onarımın tamamlanması ile soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, iş müfettişleri ve bilirkişiler madene girecek.
Daha önce madenin bir bölümünde inceleme yapan bu ekip, bu kez de esas faciayla neden olan patlamanın meydana geldiği bölgede araştırma yapacak. Bu araştırmaların ardından madendeki yangının gerçek nedeni ortaya çıkarılacak. Facianın nedeni olarak trafo patlaması iddasının yanı sıra, kömürün kızışmasıyla alev alması, metan gazı patlaması gibi nedenlerin olduğu da ileri sürülmüştü. Onarım çalışmalarında görev alan olan ekiplerin olası bir kaza ile karşılaşabilecekleri göz önünde bulundurularak, tam teşekküllü ambulansta bir sağlık ekibi ile bir itfaiye ekibinin de hazır bekletildiği ifade edildi.
'RAMCO' VE ARKADAŞLARININ ÇİZMELERİ
Kurtarmada görev alan ekiplerin çekilmesi ile birlikte maden ocağının bulunduğu alan 'hayalet tesis'e döndü. Bu bölgenin, tekrar üretime açılıp açılmayacağının ise, uzun bir inceleme süreci ardından belirleneceği ifade edildi. Tesiste, işçilerden geriye, ismini çizmesine kısaltarak 'Ramco' diye yazan maden işçisi ve arkadaşlarının, karaya bulanmış çizmeleri kaldı. Çizmelerin üzerinde ayrıca Soma kömür firmasına ait olduğunu göstermek için şirket isminin yazılmış olduğu da dikkat çekti.

TY,HG(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)