AYDIN Doğan Vakfı tarafından bu yıl 30’uncusu düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi’nde sergileniyor. 19 Aralık'ta açılan ve 30 Aralık'a kadar sürecek sergide bu yıl ilk üç dereceye giren eserler ile birlikte son 30 yılda derece alan birçok karikatür yer alıyor. Sergi, son 30 yılda dünyanın yaşadığı sosyal, ekonomik ve kültürel değişimleri yansıtması bakımından büyük önem taşıyor. 30. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi’nin Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirilen açılışında konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, "130’u aşkın ülkeden 7 binden fazla karikatür sanatçısı dünyanın dört bir yanından yarışmamıza katıldı. Yılda yaklaşık 4 bin karikatür dereceye girmek için yarışıyor. Asya, Avrupa ve Amerika’dan, yani her kıtadan ünlü çizerler jürimizde yer alıyor" dedi.
Bu yılki serginin çok özel bir sergi olduğunu belirten Fetvacı, şunları söyledi:
"30 yılda dereceye girmiş olan karikatürleri bir araya getirdik. İlgiyle izleyeceğinizi tahmin ediyorum. 80’ler 90’lar ve 2000’li yılları göreceksiniz bu sergide. 30 yıldır dünyada olan olayları yansıtıyor bu karikatürler. Biz bir konu vermiyoruz. Çizerler özgür bir şekilde istediklerini çiziyorlar. Yarışmamızı, dünyadaki çizerler için bir ifade platformu olarak görüyoruz. Sergimiz, 2 yıl önce New York’a gitti. The New York Times ve The Wallstreet Journal’da çok olumlu yazılar çıktı sergimiz hakkında. ‘Dünyada olup biteni takip etmek istiyorsanız muhakkak bu sergiyi ziyaret edin’ dediler."
  EVRENSEL DÜZEYDE SAYGINLIĞI VAR Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Vardar da, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın sadece ulusal düzeyde değil evrensel düzeyde de büyük saygınlığı olan bir yarışma olduğunu söyledi. Prestiji olan ve çok ünlü sanatçıların katıldığı yarışmanın sergisine 3. kez ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Vardar, katkılarından dolayı Candan Fetvacı’ya teşekkür etti. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, başladığı günden bu güne 137 ülkeden 7.800 sanatçının 80.000'e yakın başvurusu arasından toplam 99 eseri ilk üç arasında ödüllendirirken, 393 eseri de özel başarı ödülüne layık gördü. Bu yıl 30'uncusu düzenlenen yarışmada Polonyalı Krzysztof Grzondziel birinci, Türkiye'den Asuman Küçükkantarcılar ikinci, Lüksemburglu karikatürist Pol Leurs ise üçüncü oldu.
  (FOTOĞRAF)