Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, () - KUZEYDOĞA Derneği, Avrupa'nın en büyük üç yırtıcısı olarak bilinen bozayı, 2 kurt ve vaşağa verici takarak, hayatlarını incelemeye aldı.
KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında Utah, Zagreb, Kafkas, Boğaziçi ve Zürih üniversitelerinden katılan bilim insanlarıyla beraber gerçekleştirdiği 'Doğu Anadolu Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi'nde bir ilke imza attı. 
VERİCİLER TAKILDI
1.5 yıl süren çaba sonunda dünyada görülmesi ve yakalanması en zor hayvanlardan olan vaşağa, Türkiye'de ilk kez verici takıldı. KuzeyDoğa Derneği, proje kapsamında Avrupa'nın en büyük yırtıcı hayvanları bozayı, 2 kurt ve vaşağa 5 gün içinde verici takarak büyük bir başarıya imza attı.
TÜRKİYE'DE İLK
KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, 5 yaşında ve 15.3 kilogramlık erkek vaşağa, GPS koordinatlarını saat saat kaydedip cep telefonuna mesaj olarak gönderen 350 gram ağırlığında verici taktıklarını söyledi. 'Işık' adı verilen vaşağın kürkünün, daha önce yakalanan bozayı ve kurtlara göre daha temiz, bakımlı ve kenesiz olduğunu aktaran Doç. Dr. Şekercioğlu, "Vaşağın gittiği yerler, ne kadar dolaştığı, kullandığı alan ve diğer özellikleri gün gün takip ediliyor. Vaşaktan gelen ilk veriler, ormanlık alan dışına çıkmadığını ve sekiz günde 52 km yürüyerek, yaklaşık 70 kilometrekarelik alanı kullandığını gösterdi. 1 yıllık izlemenin sonunda vaşağın boynundan kendiliğinden düşecek tasma, bu yırtıcının gizemli hayatını aydınlatacak" diye konuştu.
TOPRAK VE GÜNEŞ
Vaşağın yanı sıra, 5 günlük çalışmada yine aynı teknolojiye sahip vericilerin takıldığı 2 kurt ile bozayının yaşamı da bu şekilde takip ediliyor. Kurtlara 'Güneş' ve 'Toprak' adı verilirken, bozayı için isim konulmadı.


(FOTOĞRAFLI)