Hilmi DUYAR/BALIKESİR, () - BALIKESİR'de davul imal eden baba oğulun ünü yurt dışına taştı. Üç kuşaktır davul üretimi yaparak geçimini sağlayan Kayalar ailesi, ihracatçı firmalar aracılığıyla Azerbaycan’a davul gönderdi.
Gümüşçeşme Mahallesi'nde 50 metrekarelik atölyede imal ettikleri, 'Koltuk Davulu'nu Azerbaycan'a ihraç eden 22 yaşındaki Fatih Kayalar ve babası 50 yaşındaki Fahrettin Kayalar, ata mesleği olarak bildikleri davul yapımını üç kuşaktır sürdürüyor. Türkiye'de davul üretimi yapanların sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini belirten Fatih Kayalar, “Dedem Halil Kayalar Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelip Susurluk'a yerleşmiş. Davul yapımını babama küçük yaşlarda öğretmiş. Aynı şekilde ben de küçük yaşta bu mesleği öğrendim. Asma davul, mehter kösleri, koltuk davulu, bendir, zilli tef, derili davul yapıp satıyoruz. Üretim yaparken, ceviz kasnak, keçi derisi, Alman polyesteri, yat verniği gibi kaliteli malzeme kullanıyoruz. Bu nedenle Türkiye'nin dört bir yanından müşterimiz var. Yılda 700 civarında davul yapıyoruz. Talep olduğu takdirde üretimi iki katına çıkarabiliriz” dedi.
AZERBAYCAN'A KOLTUK DAVULU
Van'dan Edirne'ye, Antalya'dan Kars'a, hemen hemen Türkiye'nin her iline davul satan baba oğul, ihracatçı firmalar aracılığı ile Azerbaycan'a milli çalgıları olan Koltuk Davulu'nu gönderiyor. Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden kurs açmaları için teklif geldiğini, ancak kursiyer sayısı konusunda anlaşamadıklarını vurgulayan Fatih Kayalar, ritm sazların her türünü ürettiklerini belirterek, “Kültür Müdürlüğü'nden kurs açmamız için teklif geldi. Bizim atölyemiz küçük. Burada ancak 4-5 kişiye kurs verebiliriz. Yetkililer en az 15 kişi gerektiğini söyledi. Bu konuda anlaşamadığımız için kurs vermekten vazgeçtik” diye konuştu.
DAVULLAR 70-250 LİRA
Fatih Kayalar babasının kendisine davul imalatını öğreterek meslek sahibi yaptığını, altın bilezik kazandırdığını hatırlatıp, çocuklarına da bu mesleği öğreteceklerini söyledi. Hala davulculuğun geçer akçe olduğuna dikkat çeken Kayalar, “En kaliteli davul ceviz kasnak ve keçi derisi ile yapılan davuldur. Biz ürettiğimiz davulları, kalitesi ve boyutlarına göre 70 lira ile 250 lira arasında satıyoruz. Mehter köslerini isteğe ve büyüklüğüne göre daha fazla fiyatla satabiliyoruz. Malın kalitesini bilen bizimle pazarlık yapmaz. Bu nedenle ürettiklerimizden gurur duyuyoruz” dedi.

HD(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)