DENİZLİ’de oturan, 44 yaşındaki Süleyman Yayan, annesinin ölümünden 2 ay önce, "Bu senin atalarına aitmiş" diyerek verdiği bakır tabağın 257 yıllık olduğunu öğrenince şaşırdığını söyledi. Yayan, üzerinde Arapça, 'Sahibi Süleyman, sene 1173' yazılı olan ve 10 nesilden bu yana saklanan tabağın kendisi için manevi değerinin büyük olduğunu belirterek, "Ben de oğluma teslim edeceğim" dedi.
Denizli'deki bir cam firmasında çalışan Süleyman Yayan’ın annesi Döndü Yayan, geçen Mayıs ayında vefat etti. Yayan, annesinin ölümünden 2 ay önce verdiği, "Bu senin atalarına aitmiş. Bana da rahmetli baban verdi" diyerek, verdiği bakır tabağın üzerindeki Arapça yazıların ne anlama geldiğini merak edip, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tercüme ettirdi. Tabağın üzerinde, 'Sahibi Süleyman, sene 1173' yazdığını öğrendi. Miladi takvime göre yazının 1757 yılında yazıldığı belirlendi. 257 yıllık tabağın dedelerinden kendine geçtiğini öğrenen Yayan, çok duygulandığını anlatırken şöyle konuştu:
"Dedemin adı; Süleyman’dı. Dedemin dedesinin dedesinin ismi de Süleyman’mış. Annemin ne demek istediğini şimdi daha iyi anladım. Biz 8 kardeşiz ama annem tabağın bana ait olduğunu söylemişti. Ancak, üzerindeki yazının ne anlama geldiğini yeni öğrendim."
Yayan, kendisi için manevi değeri çok büyük olan tabağı kendisinin de oğluna bırakacağını söyledi.
"TÜRK GELENEĞİNDE VAR"
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, Anadolu’da yakın zamana yemeğin bakır tabakta yendiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Porselen, Türk kültürüne 1900’lü yıllarda girdi. Porseleni zenginler ve devlet büyükleri kullanıyordu. 1950-60’lı yıllarda bile bakır tabak kullanımı yaygındı. Anadolu’da birçok evde 200-300 yıllık bakır tabakları görmek mümkün. Eskiden, düğün evlerine bu tabaklar kullanılması için gönderiliyormuş. Tabaklar başka tabaklarla karıştırılmasın ya da çalınmasın diye de isim yazdırılıyormuş. Bakır tabak kullanımı Türk geleneğinde çok yaygın. Süleyman Yayan’a ait olan ve üzerinde Süleyman yazan bakır tabak tarihi eser niteliğindedir. 257 yıldır orjinalliği hiç bozulmamış."