Mehmet Selim YALÇIN/SİLOPİ (Şırnak), () - ŞIRNAK'ın Beytüşşebap İlçesi Dönmezler Köyü'nü terör olayları nedeniyle 1990 yılında boşaltıp Silopi'ye yerleşen vatandaşlar, 24 yıl aradan sonra gittikleri köylerine bin fidan dikti. Yıkılan evleri artık yerinde olmayan köylüler, köylerine dönmek için yetkililerden yardım istedi.
Beytüşşebap'ın Kato Dağı eteklerindeki Dönmezler Köyü'nü terör olayları nedeniyle 1990 yılında boşaltıp, Silopi İlçesi'ne yerleşen köylüler, 24 yıl aradan sonra köylerine gitti. İş makineleri ile yol açan köylüler, yıkılıp kaybolan evlerini göremedi. Köylüler, Hezil Çayı kıyısına çeşitli türlerden bin fidan dikip, yine su kanalı kazarak, fidanları suladı. Geceyi köylerinde kurdukları çadırda geçiren köylüler, artık köylerine dönmek istediklerini dile getirdi.
Köylülerle birlikte boşaltılan köye giden Çevre aktivisti avukat Hüsnü Kaplan şunları söyledi:
"90'lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortamın getirdiği zorunlu göç nedeni ile Silopi'ye yerleşmek zorunda kalan Dönmezler Köyü halkı köylerine dönmek istemektedir. Bu kapsamda ilk etapta Silopi Çevre ve Koruma Derneği'nden temin ettiğimiz bin fidanı, köylülerle birlikte köye götürdük ve iki günlük çalışmayla fidanlarımızı Hezil Çayı Vadisi boyunca diktik. Şırnak Valiliği Köye Dönüş Bürosu'na, köye dönüş için daha önce yaptığımız başvuruların sonuçlandırılıp, köye dönüş için gerekli imkanların sağlanmasını umut ediyoruz. Bu isteğimiz bütün köy halkının ortak dileğidir."
'KÖYÜMÜZÜN BALI MEŞHURDU'
Köy sakinlerinden Abdullah Mete, 1990 yılına kadar yaşadıkları köylerinde hayvancılık, arıcılık ve tarım yaptıklarını belirterek şöyle dedi:
"Köyümüzün alanı geniş bir olup, hayvancılığa ve her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliğine müsaittir. Köyümüzün balı bölgede meşhurdu. Kimseye muhtaç olmadan çok güzel bir hayatımız vardı. Köyümüz boşaltıldıktan sonra Silopi'ye yerleştik. Maddi ve manevi birçok sıkıntı yaşadık ve halen de yaşıyoruz. Köyümüze dönmemiz için gerekli imkanların sağlanmasını istiyoruz."

MSY(GG)(FOTOĞRAFLI)