Fidye yazılımlar: 2020'de 170 milyar dolar hasara neden olan yazılımlara karşı eylem çağrısı
 

Küresel teknoloji şirketleri ve emniyet teşkilatları, fidye yazılımlarına karşı agresif ve acil bir eylem çağrısında bulundu.

Aralarında Microsoft, Amazon, FBI ve İngiltere Ulusal Suç Ajansı'nın da yer aldığı Fidye Yazılım Görev Gücü (RTF) adlı oluşum, hükümetlere yaklaşık 50 maddelik bir tavsiye listesi sundu.

Fidye yazılımları artık okullar ve hastaneler gibi kurumları da düzenli olarak hedef alıyor.

Hackerlar bu yazılımı kullanarak kurumdaki bilgileri ele geçiriyor veya bilgisayarları kullanılamaz hale getiriyor ve sonrasında da verileri geri vermek veya bilgisayarları kullanılır hale geri getirmek için para talep ediyor.

FİDYE YAZILIM NEDİR

 

Fidye yazılımı[1][2]şantaj yazılımı  veya fidye virüsü olarak bahsedilen yazılımlar ransomware olarak adlandırılan fidye yazılımlarına verilen genel bir addır. Fidye virüsleri (İng. ransomware) bulaştığı bilişim sistemleri üzerinde dosyaları erişimi engelleyerek kullanıcılardan fidye talep eden zararlı yazılımlardır. Fidye virüsü, kurbanın cihazı (bilgisayar, akıllı telefon, giyilebilir cihazlar vb.) üzerinde gizlice kendini yükleyen veya kurbanın verisini rehin tutan kriptoviroloji ile kriptoviral alıkoyma saldırısı başlatan ya da fidye ödenene kadar kurbanın verisini yayınlamakla tehdit eden bir kriptoviroloji saldırısı başlatan bir bilgisayar zararlı yazılımıdır. Basit bir fidye virüsü, bilgili bir kişinin geriye çevirmesi zor olan bir şekilde sistemi kilitler ve kilidi açmak için ödeme isteyen bir mesaj gösterir. Daha da gelişmiş zararlı yazılımlar, kurbanın dosyalarını şifreler, bunları erişilemez kılar ve bunların şifresini çözmek için bir fidyenin ödenmesini talep eder. Fidye virüsü, bilgisayarın Ana Dosya Tablosu (MFT) veya tüm sabit sürücüsünü de şifreleyebilir. Şifreleme anahtarı olmadan dosyaların şifrelerinin çözülmesine karşı olduğu için, fidye virüsü bilgisayar kullanıcılarının dosyalarına erişimini engelleyen bir erişim dışı bırakma saldırısıdır,[ Fidye virüsü saldırıları, geçerli bir dosya olarak kendisini gizleyen bir Truva atı kullanılarak yürütülmektedir.

Başlarda Rusya’da popüler olsa da, fidye virüsü dolandırıcılığı uluslararası düzeyde yaygınlaşmıştır. Haziran 2013'te, güvenlik yazılımı dağıtıcılarından McAfee, 2013 yılının ilk çeyreğinde, 2012 yılının ilk çeyreğindeki rakamın yarısından daha fazla olan, 250000’den fazla eşsiz fidye virüsü çeşidinin tespit edildiğini gösteren veriler yayınlamıştır.[Otoriteler tarafından alt edilene kadar 3 milyon dolardan fazla toplayan CryptoLocker  ve [Federal Araştırma Bürosu (FBI)|FBI] tarafından Haziran 2015 itibarıyla 18 milyon dolardan fazla topladığı tahmin edilen CryptoWall ] gibi Truva atları sayesinde, şifreleme tabanlı fidye virüslerini içeren geniş çaplı saldırılar artmaya başlamıştır.

En bilinen fidye virüsü CryptoLocker olarak adlandırılan ve bulaştığı bilgisayarlardaki bir takım dosyaları şifreleyerek kaydeden; şifrenin geri açılması için ise ukash  bitcoin  para vb. emtialar talep eden virüstür.