ÇEVRE ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, 2013 yılında tüketicilerin yurt genelinde yaptıkları şikayetlerde birinci sırada akaryakıt pahalılığı, ikinci sırada cep telefonlarından alınan iletişim vergisi, üçüncü sırayı ise elektrik uygulamalarının aldığını söyledi. Göktaş,  dershanelerin ise şikayet sıralamasında altıncı olduğunu belirtti.
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, 2013 yılında tüketiecilerin yurt genelinde yaptıkları şikayet ve isteklerin büyük bölümünün elektronik posta ile yapıldığına dikkati çekti. Göktaş, genel merkez, yurt geneli 81 il ve illere bağlı ilçelerden 2013 yılı içinde kendilerine yapılan müracaat ve şikayetlerin değerlendirilmesinde ortaya bir tablo çıktığını belirterek şöyle konuştu:
"Bu müracaatların çoğunluğu ise bizlere elektronik posta vasıtası ile yapılmıştır. En çok şikayet ve istekler içinde birinci sırayı 16 bin 876 ile ülkemizde tüketilen akaryakıtın pahalılığı ve akaryakıtta uygulanan vergilerin oranlarının yüksek oluşu, bu oranların indirilmesi ve akaryakıtın ucuzlaması için yapılan şikayet ve taleplerdir. İkinci sırada cep telefonlarından alınan iletişim vergisi ve cep telefonlarındaki diğer vergilerin adaletsizliği ve bunun giderilmesi için yapılan başvuru ise 10 bin 102’dir. Şikayet ve taleplerde üçüncü sırada ise, elektrikte alınan kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli gibi anlamsız bedellerin alınmaması ve iadesi hususunda 6 bin 325 başvuru olmuştu. Şikayetlerde dördüncü sırayı bankalar aldı. Bankalar kredi kartı aidatı uygulamasına türlü çeşitli yöntemlerle devam ediyorlar ve bu konuda tüketici genel merkezimize şikayet ve talep için 4 bin 213 müracaat olmuştur. Beşinci sırada da meslek odalarına kayıt zorunluluğu ve oda aidatlarının yüksekliği sebebiyle yapılan uygulamalar ağırlıklı olarak bulunuyor. Yurt geneli bu şekilde 3 bin 274 başvuru olmuştur.”
DERSHANELERDEN DE YAKINAN ÇOK
Mustafa Göktaş, son günlerde sıkça tartışılan dershaneler konusunda kendilerine 2 bin 321 şikayet geldiğini ifade ederek, “Dershane, okul, özel hoca üçgeninden şikayetçi olan ve bu eğitim şekline son verilmesini isteyen, çocuklarının birer yarış atı gibi oradan oraya sınavdan sınava koşmasından bıkan veliler ve öğrencilerin yaptığı şikayet ve başvuru ise, 2321'dir” dedi.
ÇETKODER’in yıllık değerlendirmesine göre tüketicilerin, şikayet ve başvuru hakkını kullandığı iller arasında İstanbul birinci sırada yer alırken, İstanbul’u sırasıyla İzmir, Eskişehir,Bursa, Antalya, Gaziantep, Hatay, Niğde, Çanakkale, Trabzon, Rize, Bolu, Kastamonu, Mersin, Şanlıurfa takip etti.

OE(OE/AK)