AKDENİZ İhracatcılar Birliği (AKİB) geçtiğimiz yıl yurt dışına en fazla 392.6 milyon dolar ile domates ihraç edildiğini, bunu mandalina ve limonun takip ettiğini açıkladı. Ortadoğu ve bölge ülkelerinde devam eden siyasi iktidarsızlığın ihracatları etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, yaş meyve ve sebzede en fazla ihracat yapılan ülkeler 876.2 milyon dolar ile Rusya, 259.2 milyon dolar ile Irak ve 225.1 milyon dolar ile Ukrayna olduğu belirtildi.
AKİB tarafından yapılan yıllık değerlendirmeye göre Türkiye genelinde, 2013 yılı yaş meyve sebze ihracatında, 2012 yılına kıyasla miktarda yüzde 11, parasal değerde ise, yüzde 8’lik bir artış gerçekleşti. Yapılan açıklamada şöyle denildi:
"2013 yılı yaş meyve ve sebze ürünleri kalem kalem değerlendirildiğinde ise en fazla, 392.6 milyon dolar ile domates ihraç edildiği ve bunu sırasıyla 353.9 milyon dolar ile mandalina ve 302.5 milyon dolar ile limon ürünlerinin takip etmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise 876.2 milyon dolar ile Rusya, 259.2 milyon dolar ile Irak ve 225.1 milyon dolar ile Ukrayna olmuştur. Bunları sırasıyla Almanya, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Romanya Hollanda, Birleşik Krallık ve Suriye izlemektedir. Mersin 530.4 milyon dolar ihracat rakamı ile en fazla yaş meyve sebze ihracatı yapan il olmuş ve bunu 476.2 milyon dolar ile Hatay izlemiştir.’’
SİYASİ İKTİDARSIZLIK MEYVE-SEBZE İHRACATI ETKİLEDİ
AKİB tarafından yapılan yıl sonu değerlendirmesinde Türkiye yaş meyve sebze sektörü içerisindeki en önemli ürün grubu olan narenciyenin 2013-2014 ihracat sezonu 20 Eylül’de başladığına dikkat çekilerek, bölge ülkelerindeki istikrarsızlığın meyve-sebze ihracatını olumsuz etkilediğine değinilerek, şöyle denildi:
"Narenciye ihracatı başlamıştır ve ürünlerin oldukça kaliteli olması nedeniyle üretici ve ihracatçıların olumlu beklentileriyle başlamış olmakla birlikte ekim ayının ikinci haftasına en önemli pazarlarımızdan Rusya Federasyonu’ndaki Pokrovsky halinin kapatılmasından dolayı sektör zora girmiştir. Öte yandan hali hazırda Ortadoğu ve bölge ülkelerimizde devam eden siyasi iktidarsızlık ortamının yarattığı sıkıntılar bu coğrafyalara yapılan ihracatları da etkilemiştir. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen, ihracatçılarımızın özverili çalışmaları, yeni pazarlar bulmak ve ülke ihracatımızı artırmak hususundaki azim ve kararlılıkları meyvesini vermiş ihracatımız yine yüzde 8’lik artış ile 2.350 milyar dolar ihracat rakamı ile yılı kapatmıştır.

OE(OE/AK)