ERZİNCAN'ın Kemah ilçesinde 20 yıl önce terör nedeniyle köyleri Parmakkaya'yı terk ederek İstanbul'a yerleşen 10 aile, geri döndü.
Kemah ilçesine bağlı Parmakkaya Köyü'nde 21 Temmuz 1994 günü PKK'nın düzenlediği baskında Mehmet-Sebahat Anar çifti ölürken, 2 kişi de yaralandı. Bu olayın ardından köyde yaşayan aileler evlerini terk ederek İstanbul'a yerleşti. Terörden kaçan 10 haneden 25 kişi barış süreciyle birlikte İstanbul'dan Parmakkaya Köyü'ne döndü. Köydeki evlerini onaran aileler, çözüm süreciyle birlikte terörün bittiğine inandıklarını belirttiler. Dönüş yapanlardan Hüsnü Tunçaslan, köyün bazı sorunları olduğunu bunların giderilmesiyle her şeyin daha güzel olacağını belirterek, "Bu geçici bir dönüş değil. Sulama, elektrik, yol gibi sorunları halledince herşey daha güzel olacaktır. İnşallah hane sayımız artacak. Umarız bundan sonrada çözüm süreci de herhangi bir sekteye uğramaz. Bu şekilde bizlerde köyümüzde rahatça yaşarız" dedi.
Vali Abdurrahman Akdemir, 20 yıl sonra köye dönen ailelere 'Hoş geldiniz" diyerek ziyaret etti. Tüm sorunlarının giderileceğini vurgulayan Vali Akdemir, “Bu topraklar sizin. Parmakkaya'da hepinizin anıları var. Valilik olarak gereken çalışmalara başladık. Amacımız bu köye 20 yıl öncesindeki canlılığına tekrar kavuşturmak. Çözüm sürecinin köyümüzde, dağlarımızda, yaylarımızda sonuçlarıını görüyoruz. Artık şehit cenazeleri ile karşılaşmıyoruz. İki yıldır Erzincan’ın bütün yaylaları hem turizmin, hem çiftçilerimizin hizmetindedir. Sizler eskiden olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde yaşayacaksınız"diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)