SABANCI Vakfı'nın genç sanatçıları desteklemek ve merhum Sakıp Sabancı'nın adını yaşatmak üzere sürdürdüğü "Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri", bu yıl 20'nci kez sahiplerini buldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Resim, Heykel ve Geleneksel Türk Sanatları bölümlerinden ilk üç dereceyle mezun olan 9 öğrenci ödül almaya hak kazandı. Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen törene merhum Sakıp Sabancı'nı eşi Türkan Sabancı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, öğretim üyeleri, ödül kazanan öğrenciler ve aileleriyle davetliler katıldı. 20'ncisi düzenlenen ödül töreninde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Resim, Heykel ve Geleneksel Türk Sanatları bölümlerinden ilk üç dereceyle mezun olan 9 öğrenciye ödülleri Türkan Sabancı ve Rektör Yalçın Karayağız tarafından verildi.
Törenin açılış konuşmasını yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Yalçın Karayağız, yaşadığı sürece toplumun yükselişini sanatçıların omuzlarında gören ve bu görüşünü sanatla destekleyen Sakıp Sabancı'yı daima sevgi, saygı ve hürmetle anmaya devam edeceklerini söyledi. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri'nin genç mezunların sanat yaşamlarına profesyonel birer sanatçı olarak adım attıkları ilk günden itibaren çok önemli olduğu ifade etti. "BU KÜLTÜREL MİRASI GELECEK NESİLLERE TAŞIMAK SAKIP BEY İÇİN ÖNEMLİYDİ."
Türkan Sabancı ise konuşmasında Sakıp Sabancı'nın sanata ve sanatçılara verdiği öneme değinerek, "Sakıp Bey, bundan tam 20 yıl önce Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri için Sanat Ödülleri'ni başlatmıştı. Bizler de Sakıp Bey'in emaneti olan ödüllerini devam ettirmekten, genç sanatçılara destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. Sakıp Sabancı'nın resim, heykel ve geleneksel Türk sanatlarının ülkemizin zengin kültür varlıkları olduğunu ve bu sanatlara sahip çıkılması gerektiğini söylediğini hatırlatan Türkan Sabancı, "Bu kültürel mirası gelecek nesillere taşımak Sakıp Bey için önemliydi. Bu yılla beraber, Sakıp Sabancı Sanat Ödülü alan genç sanatçı sayısı 180'e ulaştı. Ödüle hak kazanan bütün öğrencileri kutluyorum" diye konuştu.

2013 yılı 'Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri'nin sahipleri' Resim Bölümü'nde birinciliği Sara Teresa Nowakowska, ikinciliği Civan Aydın ve üçüncülüğü Deniz Defne Acerol; Heykel Bölümü'nde birinciliği Güler Güçlü Güngören, ikinciliği Funda Caner ve üçüncülüğü Deniz Önlü ile Geleneksel Türk Sanatları Bölümü'de birinciliği Elif Sürbahan, ikinciliği Elif Ergün Özyalçın, üçüncülük ödülünü Nilüfer Aydın kazandı. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri kapsamında, birinciler 40, ikinciler 25 ve üçüncüler 15 Cumhuriyet Altını olmak üzere toplam 240 Cumhuriyet Altını değerinde Türk Lirası ödül aldı. 20 yılda, 180 genç sanatçı “Sakıp Sabancı Sanat Ödülü" almaya hak kazanarak toplam 4.800 Cumhuriyet Altını ile ödüllendirildi. Geleneksel Türk Sanatları Bölümü üçüncüsü Nilüfer Aydın ödülü kazandığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Bu çok anlamlı bir ödül. Ödül bizlere yapmak istediğimiz şeyleri, hayallerimizi gerçekleştirmek için bir fırsat tanıyor. Bu nedenle bu ödülü çok önemsiyorum" diye konuştu. 20 YILDA 180 GENÇ SANATÇI ÖDÜLLENDİRİLDİ
Sakıp Sabancı, 1994 yılında kendi adını taşıyan Sanat Ödüllerini başlatmış, tüm hayır işleri gibi ödül programlarının da devamını sağlamak için Sabancı Vakfı bünyesinde Sakıp Sabancı Fonunu kurmuştu. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri ile 20 yıldır Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin "Resim, Heykel ve Geleneksel Türk Sanatları" bölümlerinden ilk üç derece ile mezun olan öğrenciler ödüllendiriliyor.