KAYSERİ'de Selçuklu mimarisinin eserlerinden biri Sivasi Hatun Camii'nde 1111 taneli, 738 yıllık tespihi görenler şaşırıyor. Yaklaşan Ramazan ayı için asılı olduğu duvardan indirilen tam 20 metre uzunluğundaki tespih, ay boyunca cami cemaati tarafından en az 10 kişinin oluşturduğu halkada boyunlarından dolanarak çekilecek. 
Göçeraslan oğlu Nasrullah ve eşi Sivasi Hatun tarafından 1282 tarihinde inşa ettirilen.
Selçuklu mimari eserlerinden Sivasi Hatun Camii'nde bulunan dev tesbih, vakıf ve camideki kayıtlara göre, 738 yıllık gelenek yaşatılarak bu Ramazan ayı için asıldığı duvardan indirildi. Cami İmamı Oktay İşçi, oruç boyunca çekilecek tesbihin çok sağlam olduğunu ve 4 defa çekildiğinde bir hatim sevabı yerine geçtiğini öne sürdü. İmam İşçi, şöyle dedi:
"Tesbihimiz 1111 adettir. Andız olarak nitelendirdiğimiz bir ağaçtan yapılmıştır. Bu ağacımızın toz tutmama ve çürümeme özelliği vardır. Çok sağlam bir ağaçtır. Camimizde Ramazan ayında sürekli hatimle namaz kılınmaktadır. Ramazanda teravih namazından sonra da Kadir gecesinde bu tesbih sürekli çekilmektedir. Dört kere çevirdiğim zaman 4 bin 444 yani hatim sevabı vardır. Genelde sabah namazlarından  afet, savaşlardan önce bu tesbihimiz çekilmiştir. Tesbih, Ramazan ayı boyunca yatsı namazı sonrası, sabah namazı öncesi çekilecek. Cemaatin boynundan dolanan tesbih taneleri tek tek tam 4 defa aynı kişiden geçecek. Camiye gelenler böylece bir geleneği sürdürecek. Herhangi bir kötü olaylardan korunmak için elimizden geldiği kadarıyla sabah ezanında gelip, burada dualar ederiz."

FOTOĞRAFLI