MUĞLA’nın Bodrum İlçesi, Gümüşlük Beldesi’ndeki Myndos Antik Kenti’ndeki geçtiğimiz yıl ortaya çıkarılan Helenistik Döneme ait 2 bin 200 yıllık üç mezarın üzerinin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan alınan izinle kapatılıp, asfalt yol yapılacak olması tepkilere neden oldu. Myndos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, karara tepki gösterip, “Bu bölgede bu tür mezarların devamı mevcut. Önümüzdeki yıl burada kazılara devam edecekti. Böyle bir şeyi anlamak mümkün değil” dedi.
Gümüşlük Beldesi’nde, üç yıl önce yapılan Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi’nın hafriyat çalışması sırasında antik Myndos kentinin nekropol alanında Helenistik Dönem’e ait üç mezar bulundu. O dönemde 2863 sayıl Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kanunu gereği, kurtarma kazısı, mezarların bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan ana yol üzerinde olması nedeniyle yapılamadı. Bunun üzerine Gümüşlük Belediyesi’ne Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak yol bağlantısını sağlamak üzere yeni bir güzergah önerilip, bu yolun tamamlanması beklendi. Bu yıl Samanlık Mevkii’nden geçen bu yol tamamlanınca, ilgili kanun gereği yerine getirilerek, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında Myndos Antik Kenti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapıldı. Mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler gün ışığına çıkartılıp, koruma altına alındı. Ortaya çıkan mezarlar nedeniyle kentin içinden geçen ve yasal olmayan yol kapatılıp, trafik yeni açılan Samanlık Mevkisi’ndeki güzergaha yönlendirildi. Yapılan yeni yol kapanan yola göre 2 kilometre daha kısa ve daha az viraja sahip olmasına rağmen belediye eski yolun da tekrar trafiğe açılması için Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, aralık ayı başında “Mezarların üzerinin kapatıp, asfalt döküp yeniden yol olarak kullanılmasında sakınca yoktur” denilerek, gerekli izinler verildi.
“YOLUN AÇILMASI KAMUNUN YARARINA”
Ak Partili Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, yolun tekrar trafiğe açılacağını doğrulayıp, “Buradaki kurtarma çalışmaları tamamlandı. Tarihi mezarların içerisindeki değerli eserler alınıp, müzeye teslim edildi. buradaki yol imarı olmamasına rağmen çok aktif olarak kullanılıyordu. O bölgeden evlerine, işyerlerine giden insanlar var, Yolun açılması kamunun yararına olduğu için yolu tekrar açmak için gerekli izinleri aldık” dedi.
KAZI BAŞKANI TEPKİLİ
Myndos Antik Kenti Kazıları’na 6 yıldır başkanlık yapan Prof. Dr. Mustafa Şahin, kurulun kararını duyunca inanamadığını belirtip, “Antik kentin tarihine ışık tutacak mezarların üzerinin kapatılıp asfalt dökülerek yol yapılacak olmasına anlam veremiyorum. 2 bin 200 yıllık tarihi geçmişe sahip bu mezarlar paha biçilemez. Ayrıca anılan bölgede bu mezarların devamının olduğunu biliyoruz. Gelecek yıl, bu kazılar devam edecekti. Bu konuyla ilgili bana ulaşan şu an resmi bir yazı yok. Kuruldan resmi yazı geldiğinde mezarların korunması ve kazı çalışmalarını sürdürülmesi, diğer mezarların ortaya çıkarılması için gerekli raporumu yazacağım. Çünkü 1'inci Derece Arkeolojik SİT nekrapol alanı ve imar planında olmayan bir yol antik eserlerin üzerinden geçirilmeye çalışılıyor. Kurulun böyle bir karar verebileceğine ihtimal vermek istemiyorum” diye konuştu.