Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, () - BİTLİS Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu tarafından organize edilen ve ilki gerçekleşen Uluslararası Bitlis Sempozyumu sona erdi.
Tarihi El-Aman Hanı'nda düzenlenen ve 3 gün süren sempozyumda, 50'nin üzerinde Kürt bilimci, akademisyen, gazeteci ve yazar bir araya gelerek kentin tarihi, kültürü, ekonomisi, sosyal yaşamı ve tarihi şahsiyetlerini ele aldı. Sempozyumda sunulan 50'yi aşkın bildiri kitap haline getirilecek.
Sempozyumun Organizatörü Sofya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yaşar Abdulselamoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantının Bitlis için önemli olduğunu söyledi. Önemli tarihi ve kültürel değerleri bir arada bulunduran Bitlis'te böyle bir sempozyuma ihtiyaç duyulduğunu ve sempozyuma beklenenin üzerinde ilgi olduğunu belirten Abdulselamoğlu şunları söyledi:
"Bizim aldığımız sinyallere göre sempozyum, toplumun herkesiminde duyularak, bölgede büyük etki yaratmış. Her yerde konuşuluyor. Bu olması gereken bir şeydi. Bu anlamda bir katkımız olmuşsa ne mutlu bize. Bu da bizi motive etti. Önümüzdeki yıl sempozyumun ikincisini organize edeceğiz. İkinci sempozyumun konusu, 'Bitlis'te şehirleşme sorunları ve perspektifi' olacak. Bu 1'inci Uluslararası Bitlis Sempozuyumu'nun konusu Bitlis'in tarihi, kültürü ile ilgili oldu. 50'nin üzerinde tebliğ sunuldu. İlk açılış gününde 600'e yakın misafir vardı. Açılışımız internet üzerinden binlerce insana canlı olarak verildi. Dilerim internet kaliteli bir yayın vermiştir. Tabi ki, çok önemli akademisyenler katılarak, çok önemli tebliğler sundular."
Sempozyum çerçevesinde hiç bir yerde olmayan, açığa çıkmayan, gizli, tarihi olaylar ve yazarların ortaya çıktığını belirten Abdulselamoğlu, akademik çalışmalarla hazırlanan sempozyumun halk tarafından büyük ilgi gördüğünü ve katılımcıların Bitlis'ten memnun ayrılacaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI