Mustafa SARIİPEK/ KÖYCEĞİZ (Muğla), () - MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi’ne 50 kilometre uzaklıktaki Otmanlar Köyü’nün Serkiz Mahallesi’nde yaşayan Kaplan Ailesi’nin başına son 1.5 yıldır gelmeyen kalmadı. Ailenin iki gelininden biri düşük yaparken, büyük gelinin karnındaki bebeğinde gelişim bozuklukları tespit edildi. Ailenin önce 4 keçisi öldü, ardından da 15 oğlak, 1 inek ve 1 buzağısı telef oldu. Kalan keçilerinin yavruları ise engelli olarak dünyaya geldi. Keçi yavrularından biri cinsiyetsiz doğdu.
10 çocuk, 18 torun sahibi, 54 yaşındaki İsmail Kaplan, 1.5 yıl öncesine kadar ailelerinde hiçbir hastalık ve engelli doğum olmadığını belirtti. Kaplan, "Gelinlerimden biri 6 aylıkken, anne karnında yeterince gelişememesi nedeniyle bebeğini düşürdü. Beşinci çocuğuna 8 aylık hamile olan büyük gelinimin karnındaki bebeğin başta beyni olmak üzere pek çok uzvu ya az gelişmekte ya da fazla. Ayrıca, evdekilerde baş, boyun ve bacak ağrıları başgöstermeye başladı. Doktorlar, tüm bunların nedenini bir türlü bulamadı. Aynı durum hayvanlarımız için de geçerli, veterinerler bir şey söyleyemedi. Köyümüzde, bu durum bir tek bizim ailemizde yaşanıyor" diye konuştu. Yaşadıklarını, evlerinin yanına kurulan baz istasyonuna bağlayan Kaplan, "Tüm bunların nedeninin evimizin yanına kurulan baz istasyonunu olduğunu düşünüyoruz. Köyümüzde evler dağınık olduğundan baz istasyonuna en yakın ev bizimkisi. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını bekliyoruz" dedi.
Üç yıllık evli, 20 yaşındaki Seycan Kaplan ise ilk çocuğunun sağlıklı olarak dünyaya geldiğini belirtip, "İkinci hamileliğimin 6’ncı ayında Ortaca Devlet Hastanesi’nde, karnımdaki bebekte sorun olduğu fark edildi. Önce Muğla Devlet Hastanesi, ardından da İzmir’deki Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildim. Tekrar gerekli muayene ve tetkikler yapıldı. Ultrasonda, karnımdaki bebeğin başında açılma olduğu ortaya çıktı. Otobüs ve minibüslerle hastaneye gidiş-gelişlerim sırasında rahmimde açılma oldu ve bebeğimi düşürdüm. Bebeğimin engelli doğmasından korktuğum için tekrar hamile kalmaya ise korkuyorum" dedi.
Karnındaki bebeğinde gelişim sorunları saptanan evin büyük gelini 34 yaşındaki Dursun Kaplan da önceki çocuklarının sağlıklı dünyaya gelmiş olmasına rağmen son hamileliğinin sorunlu olmasının tesadüf olamayacağını belirtti.

MS(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)