KOCAELİi'nin Körfez İlçesi'ne bağlı ipek halıları ile ünlü Hereke Mahallesi'nde imal edilen ve büyüklüğü neredeyse el kadar olmasına rağmen santimetrekaresinde 1600 düğüm bulunan 15x15 ebadındaki 'hayat ağacı' desenli, 100 gramdan az ipek halıya birçok meraklı talip oldu. Halı için 40 bin TL önerildi.
Hereke'de 4 kuşaktan bu yana halıcılık yapan Ör ailesinin Hereke'de ayakta kalmayı başaran halı atölyelerinden Han Halıcılık'ta, bugüne kadar dünya rekoruna ulaşılmış birçok ipek halı da imal edildi. Santimetrekaresinde 50 düğümden başlayan çeşitli halılar da imal edilen 'Han Halıcılık'ta, son üretilen ve koleksiyoncuların 'Muhteşem sanat eseri' olarak nitelendirdiği 15x15 santim ebadında, santimetrekaresinde 1600 düğüm bulunan neredeyse el büyüklüğündeki ipek halı koleksiyoncuların da gözdesi oldu. Han Halı sahiplerinden Nurhan Ör, bunun dünyanın en ince halılarından biri olduğunu söyledi. Ör, halı ile ilgili bilgi verirken şunları söyledi:
3 YILLIK EMEK
"Santimetrekaresinde 1600 çift düğüm var. Bu arada 'Çift atkı el kesimi' dediğiniz zaman bakıyorsunuz bir avcunuz kadar büyüklüğündeki bir ürüne ortalama 2.5 veya 3 sene emek harcamışsınız. El kadar halıda yaklaşık 3 yıla kadar emek var. Ortalama 30 aylık işçilik dediğinizde maliyeti ortalama 1000 lira olarak düşünürseniz zaten 30 bin lira işçilik ödemişsiniz. Buna malzeme, tezgah ve kar marjını eklediğinizde minimum şartlarda 30-40 bin liralık ürün. Ama 'Bunu gerçek ana fiyatı nedir? diye düşündüğünüzde belki 100 bin lira bile bu emek için azdır. Ama maliyetler dediğinizde 30 ayı ya da bir kişiyi 30 ay yanınızda çalıştırdığınızda maliyetleri kolayca hesaplanabilir."
10 KRATLIK TEK TAŞ
Nurhan Ör, bu halının altından daha  değerli olduğunu anlatırken, "Bugün 10 kratlık bir taşla kıyaslıyorum. Tek parça bir taşın degeri neyse bu ürünün de bu fiyatta olmasını bekliyorum" dedi.
HEREKE HALICILIĞI KAN KAYBETTİ 
Hereke halıcılığının durumuna da değinen Nurhan Ör, 4 kuşaktan bu yana halıcılık yaptıklarını anlatırken, şöyle devam etti:
"Aile olarak Hereke halıcılığının ayakta kalması için elimizden gelen tüm çabayı sarfediyoruz. Gelinen noktaya baktığımız zaman her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor. Sanatseverlerin bu ürüne daha çok ilgi göstermesini bekliyoruz. Gerçekten dünyada isim yapmış tek Türk markası olan Hereke Halısı hakettiği yerde değil. Buna herkesin katkı vermesi gerektiğini düşünüyorum." 
HEREKE İLÇE OLSA İYİ OLUR
Hereke'nin bölgenin en eski yerleşim birimlerinden biri olmasına ve 2009 yılına kadar belediye teşkilatı almasına rağmen, 5 yıl önce belediye teşkilatı kaldırılarak Körfez İlçesi'nin mahallesine dönüştürüldüğünü de hatırlatan Nurhan Ör, şöyle dedi:
"Hereke; daha önce belediyesi olan bir yerdi. Şimdi  bugün haritalara baktığınızda malesef Hereke'yi belde değil, semt gibi görebiliyoruz. Ümit ediyoruz ki, önümüzdeki dönemlerde turizm ilçesi olabilir ve bunu bekliyoruz. Bu ismin devam etmesi gerekiyor. Tekrardan yaşatılması ve eski ihtişamına kavuşmasını bekliyoruz.  Hereke'de eskiden yüzlerce diyebileceğimiz atölye varken bugün maksimum bir elin veya iki elin parmakları kadar azaldı."

MB(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)