ZONGULDAK'ta, 'Toplum yararına çalışma programı' kapsamında belediyede geçici işçi statüsünde işe alınacak 15 Roman, yapılan kura çekilişiyle belirlendi. Kura çekimine, iş başvurusunda bulunan 77 Roman'dan sadece 20'si katıldı.
Çalışma ve İş Kurumu'nun, Romanların çalışma hayatına kazandırılmasını amaçlayan projesi kapsamında Zonguldak Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü'nde işe alınacak 15 Roman için Belediye Nikah Salonu'nda kura çekilişi yapıldı. Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu'nun da hazır bulunduğu çekilişe, iş başvurusunda bulunan 77 kişiden sadece 20'si katıldı. Milli Piyango çekilişlerinde kullanılan şans toplarıyla gerçekleştirilen kura çekilişinde 15 asil, 15 de yedek liste belirlendi. Kurada adı çıkanlar sevinirken, çıkmayanlar üzüntü yaşadı.
Yedek isimlerin belirlendiği sırada bazı Romanlar, asil ve yedek listede ismi yer alanlardan bazılarının Roman olmadığını iddia ederek tepki gösterdi. Proje kapsamında sadece Romanlar'ın işe yerleştirileceğini belirten Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, "Kura çekilişinden sonra yapacağımız incelemede Roman olmayanları tespit edersek, onların yerine yedek listedeki Romanlardan alacağız" dedi. Buna rağmen ikna olmayan bazı işsizler salondan ayrıldı.
Demirsu, Romanlar'ın çalışma hayatına kazandırılmasını amaçlayan projeye katılımın oldukça yoğun olduğunu söyledi. Demirsu, "Amacımız, 'dezavantajlı grup' diye tabir ettiğimiz normal çalışma hayatında işe yerleştiremediğimiz Roman vatandaşlarımızı bu vesile ile topluma kazandırmak, çalışma hayatına kazandırmaktır. Bu arkadaşlar, kendi mahallelerinden geçen derenin temizliğini yapacaklar" dedi.
Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de Romanların topluma kazandırılması açısından projenin önemli olduğunu vurguladı.
1 Kasım'da işe başlayacak olan 15 Roman, 8 ay asgari ücretle çalışacak ve ücretleri ile tüm sosyal hakları Çalışma ve İş Kurumu'nca karşılanacak.